25 iun. 2023 | 10:57

Un robot ajută la reîmpădurirea Amazonului: cum contribuie la combaterea încălzirii globale

ACTUALITATE
Un robot ajută la reîmpădurirea Amazonului: cum contribuie la combaterea încălzirii globale

Pentru a combate cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, avem nevoie de toate soluțiile posibile – iar cele robotizate se aplică.

YuMi este un robot colaborativ, creat de compania ABB Robotics din Elveția, care își desfășurează acțiunile în prezent în pădurea tropicală Amazon, cu grupul nonprofit Junglekeepers.

Cu două brațe și acces la distanță prin cloud, YuMi ajută, conform comunicatului de presă al ABB, să automatizeze plantarea semințelor în laboratorul de la distanță al organizației nonprofit, un proces obositor, care înainte era făcut de mâini umane.

Acest robot ajută clima planetei

Deoarece robotul se poate mișca mai repede decât o persoană, este capabil să planteze semințe într-o zonă de dimensiunea a două terenuri de fotbal pe zi, ceea ce îi scutește de muncă pe lucrătorii nonprofit.

„În momentul de față, am pierdut 20% din suprafața totală a pădurii tropicale amazoniene”, a declarat Moshin Kazmi, unul dintre cofondatorii Junglekeepers, în comunicatul de presă.

„Fără folosirea tehnologiei astăzi, conservarea va fi în impas”.

„A avea YuMi la baza noastră este o modalitate grozavă de a ne expune rangerii la noi moduri de a face lucrurile”, au continuat ei. „Accelerează și extinde operațiunile noastre și ne avansează misiunea”.

În timp ce conceptul de roboți de reîmpădurire nu este nimic nou, filozofia de la baza sa – că repopularea arborilor pădurii pierduți din cauza tăierilor și a incendiilor poate inversa sau, cel puțin, poate opri schimbările climatice – are câteva critici semnificative.

Concret, criticii spun că eforturile de reîmpădurire ale companiilor nu sunt suficiente pentru a opri schimbările climatice, fără a se angaja să înceteze utilizarea combustibililor fosili.

Dar totuși, în timp ce roboții care replantează copaci în zonele devastate precum Amazonul nu vor rezolva singuri schimbările climatice, este încurajator să vedem o soluție de înaltă tehnologie adăugată la arsenal, mai ales când atât de multe titluri pe care le vedem despre ei sunt atât de distopice.