Un robot a dirijat orchestra națională din Coreea de Sud. Reacțiile publicului. Video
Un robot android cu față umanoidă a dirijat vineri în premieră orchestra națională din Coreea de Sud, la Seul. Specialistul care a condus spectacolul alături de acest robot a recunoscut că este nevoie de unele îmbunătățiri, eventual prin intermediul tehnologiei inteligenței artificiale.
Orchestra națională din Coreea de Sud, dirijată de un robot
Robotul, numit EveR 6, a fost proiectat de către nstitutul Coreean de Tehnologie Industrială. Având două brațe și o față umanoidă, acesta s-a înclinat mai întâi în faţa publicului şi apoi a început să facă mișcări ale brațelor pentru a controla tempo-ul spectacolului live.
”Mişcările unui dirijor sunt foarte detaliate. Robotul a fost capabil să prezinte astfel de mişcări detaliate mult mai bine decât mi-am imaginat”, a spus Choi Soo-yeoul, care a condus spectacolul de vineri alături de robot.
Robotul umanoid a dirijat trei din cele cinci piese prezentate vineri seara, inclusiv una dirijată împreună cu Choi Soo-yeoul.
”A fost un recital care a arătat că roboţii şi oamenii pot coexista şi se pot completa unul pe altul, mai degrabă decât unul care să-l înlocuiască pe celălalt”, a spus Choi după spectacol.
Reacțiile publicului la spectacolul la care a participat robotul ca dirijor
Însă, membrii publicului nu au fost pe deplin impresionați de capacitatea robotului în rolul de dirijor. Una dintre persoanele prezente la spectacol, Lee Young-ju, care studiază muzica tradiţională coreeană, a spus că mişcările robotului, deşi impecabile în menţinerea ritmului, nu pot menţine orchestra pregătită să se angajeze colectiv şi instantaneu.
La rândul său, un alt membru al publicului spectacolului din Coreea de Sud, Song In-ho, în vârstă de 62 de ani, a spus că performanţa robotului EveR 6 pare să fie la un nivel elementar.
”Bănuiesc că ar fi capabil să dirijeze singur dacă va fi echipat cu inteligenţă artificială pentru a înţelege şi analiza muzica”, a spus Song In-ho.
De altfel, Choi Soo-yeoul a recunoscut de asemenea că cea mai importantă slăbiciune pe care o are robotul EveR 6 este aceea că nu poate asculta.