Un pantof vechi de 2000 de ani, descoperit într-o mină de sare. Cui i-a aparținut, ce i-a uimit pe arheologi
Arheologii ce făceau cercetări într-o veche mină din Dürrnberg, lângă Salzburg, Austria, au făcut o descoperire fascinantă. Ei au recuperat un pantof antic de copil, aflat într-o stare atât de bună de conservare încât se pot observa materialele fine din care a fost făcut.
Un pantof vechi de 2000 de ani, descoperit într-o mină de sare
Încă din 2001, cercetătorii de la German Mining Museum Bochum și Leibniz Research Museum for Georesources investighează o mină veche din Dürrnberg, cunoscut și ca Bad Dürrnberg.
Situl minier este cunoscut pentru rocile de sare pe care le conține, fiind exploatat încă din perioada Epocii Fierului, între anii 1.200 – 600 î.Hr.
De curând, arheologii au descoperit un articol spectaculos de încălțăminte: un pantof vechi de 2.000 de ani, ce a aparținut unui copil. Motivul pentru care pantoful s-a conservat atât de bine este existența sării din mină. Aceasta previne descompunerea materiei organice, așa cum se întâmplă în alte zone.
Potrivit experților, pantoful are mărimea 30, conform standardelor actuale pentru încălțăminte din Uniunea Europeană sau 12 în SUA ori 11,5 în Marea Britanie.
„Activitatea de cercetare pe care am desfășurat-o la Dürrnberg ne-a oferit descoperiri valoroase de-a lungul deceniilor, în scopul de a explora cele mai vechi activități de minerit. Starea pantofului găsit este remarcabilă”, a spus profesorul dr. Thomas Stöllner, de la German Mining Museum Bochum, într-o declarație, conform iflscience.com.
Cui i-a aparținut, ce i-a uimit pe arheologi
Acesta nu este singurul pantof recuperat din situl arheologic, dar este foarte important deoarece demonstrează prezența copiilor în adâncurile minei.
În plus, părți din materialul folosit la șireturi, pentru a lega pantoful, a supraviețuit, de asemenea, mileniilor. Acest lucru este foarte rar, mai ales dacă șireturile sunt făcute din in sau bumbac.
Acest lucru a permis cercetătorilor să tragă concluzii în privința modului în care aceasta încălțăminte timpurie putea fi legată. Judecând după designul general al pantofului, Stöllner și colegii lui consideră că acesta a fost făcut în al doilea secol înainte de Hristos.
Săpăturile au mai scos la iveală rămășițe organice într-o zonă învecinată celei în care a fost găsit pantoful. Acestea includ fragmente dintr-o lopată de lemn, dar și bucăți din ceea ce se crede a fi fost o glugă de blană ce se lega tot cu un șiret.
„Materialele organice se descompun, de obicei, de-a lungul timpului. Descoperiri precum a acestui pantof de copil, dar și a fragmentelor de materiale textile și chiar excremente umane găsite tot la Dürrnberg, oferă o rară privire în intimitatea vieții minerilor din Epoca de Fier și dau informații prețioase pentru munca noastră științifică”, a mai adăugat Stöllner.
Săpăturile în mină sunt programate să mai dureze câțiva ani. În acest timp, arheologii speră să exploreze toată zona pentru a reconstrui o imagine completă a stilului de viață al oamenilor care munceau în mină în acele timpuri.