26 mart. 2023 | 19:03

Un ocean imens se află în adâncurile Pămantului, relevă ultimele cercetări

ACTUALITATE
Un ocean imens se află în adâncurile Pămantului, relevă ultimele cercetări

O echipă de cercetători este de părere că Pământul ascunde un ocean imens. Cantitatea de apă estimată ar putea fi de aproximativ trei ori mai mare decât cantitatea oceanelor existente în prezent.

În urmă cu nouă ani, o echipă de cercetători din SUA cu ajutorul a aproximativ 2.000 de seismometre au analizat undele seismice a peste 500 de cutremure. Pe baza vitezei undelor seismice aflate la diferite adâncimi, aceștia au reușit să determine tipul de roci străbătute de valurile seismice, înainte ca acestea să ajungă la senzori.

Datele colectate au arătat că la aproximativ 700 de kilometri adâncime, în zona dintre mantaua inferioară și cea superioară se regăsește o rocă ce poartă denumirea de ringwoodit. Acest tip de rocă ia naștere numai în cazurile de presiune foarte crescută care se regăsește aproape de centrul Pământului. O singură mostră dintr-o astfel de rocă a fost găsită prinsă într-un diamant. Această rocă conține multă apă, însă nu în stare lichidă, ci în structura moleculară a mineralelor.

„Ringwoodira este ca un burete, care absoarbe apă. Există ceva foarte special în structura cristalină a ei care îi permite să atragă hidrogenul și să capteze apa. Acest mineral poate conține multă apă în condițiile mantalei adânci”, a explicat geofizicianul Steve Jacobsen într-o declarație la acea vreme.

Un ocean imens s-ar putea afla chiar sub picioarele noastre

În urma experimentelor efectuate în trecut s-a constatat că această rocă conține până la 1,5% apă, iar undele seismice au concordanță cu acest tip de rocă ce se găsește în adâncurile Pământului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că dacă roca respectivă ar conține 1% apă, atunci cantitatea de apă conținută ar fi mai mare decât cea totală a oceanelor de pe suprafața Pământului, lucru dovedit și de către rezultatele studiilor.

„Dacă există o cantitate substanțială de H2O în zona de tranziție, atunci o oarecare topire ar trebui să aibă loc în zonele în care există flux în mantaua inferioară, iar acest lucru este în concordanță cu ceea ce am găsit noi”, a spus seismologul Brandon Schmandt.

Cercetătorul este de părere că studiul poate conduce la și mai multe răspunsuri despre apa „captivă” în interiorul Pământului și se bazează pe actualele dovezi că Pământul se află într-un ciclu natural, lucru care ar putea explica și marea cantitate de apă lichidă care se regăsește la suprafață, potrivit studiului publicat de Science.