18 oct. 2023 | 09:41

Un nou tip de prădător oceanic străvechi a fost descoperit. Locul neașteptat unde a fost găsit, se schimbă tot ce se știa despre specia preistorică

ACTUALITATE
Un nou tip de prădător oceanic străvechi a fost descoperit. Locul neașteptat unde a fost găsit, se schimbă tot ce se știa despre specia preistorică

Un loc neobișnuit a dezvăluit un nou tip de prădător oceanic, ale cărui fosile fuseseră găsite în urmă cu 40 de ani. Descoperirea rămășițelor super prădătorului schimbă tot ce știau cercetătorii despre apariția acestor „regi” ai oceanelor de acum aproape 150 de milioane de ani.

Ce este un pliozaur

Un nou tip de prădător oceanic străvechi, ce a trăit acum aproximativ 150 de milioane de ani, a fost descoperit într-un muzeu. Aceste instituții, departe de a fi doar gazdele rămășițelor prăfuite ale trecutului, sunt un focar de descoperire atât pentru publicul larg, cât și pentru cercetători.

De fapt, o expoziție de fosile de la Muzeul Național de Istorie Naturală (MNHN) din Luxemburg a dezvăluit un nou gen de pliozauri și, odată cu el, a schimbat ceea ce știm despre apariția prădătorilor oceanici. Fosila a fost excavată în Lorraine, Franța și face parte din genul Lorrainosaurus.

Citește și: O nouă specie de dinozauri a fost descoperită de cercetători. Când au trăit, dimensiunea surprinzătoare pe care o aveau

„Rămășițele lui Lorrainosaurus au fost descoperite în 1983 de pasionații de paleontologie de la „Asociația Mineralogică și Paleontologică din Hayange și zonele învecinate.

Ei au recunoscut importanța descoperirii lor și au donat fosilele către MNHN”, a explicat Ben Thuy, coautor al studiului publicat în Scientific Reports.

Un nou tip de prădător oceanic străvechi

Lorrainosaurusul expus în MNHN arată ca un „băiat mare” pentru noi, cu fălci uriașe, dinți și aripioare. Se crede că acest nou tip de prădător oceanic străvechi avea o lungime de cel puțin 6 metri, iar craniul său ocupă aproximativ 20% din aceasta.

Totuși, este destul de mic în raport cu standardele plesiozaurilor, grupul căruia îi aparțin și pliozaurii. O altă specie de plesiozauri descoperită recent a fost estimată a avea o lungime de până la 14,4 metri.

Citește și: Teoria conspirației ce susține că dinozaurii nu au existat. Care este argumentul, ce spun oamenii de știință

Fiind cea mai veche fosilă de plesiozaur cunoscută, cercetătorii au sperat că rămășițele Lorrainosaurus ar putea oferi o estimare mai precisă a momentului în care au apărut unele dintre trăsăturile fizice cheie ale pliozaurilor și anume fălcile și dinții lor mari. Aceste caracteristici i-au ajutat să fie vânători atât de buni, încât sunt cunoscuți ca „ucigași de mare”.

De ce este importantă descoperire

Pe lângă concluzia că fosila a reprezentat un nou tip de prădător oceanic străvechi, fiind un alt gen al pliozaurilor, studiul a făcut câteva descoperiri importante despre când și unde au apărut pliozaurii.

„Am putut arăta că Lorrainosaurus a fost unul dintre primii pliozauri cu adevărat mari care s-au dezvoltat și au dat naștere unei dinastii de super-prădători de reptile marine care au dominat oceanele timp de aproximativ 80 de milioane de ani”, a spus Sven Sachs, cel care a condus studiul.

Într-o serie de postări pe X (fostul Twitter), Sachs a explicat, de asemenea, că Lorrainosaurus indică faptul că megaprădătorii au apărut mai devreme decât se credea anterior, în perioada Jurasicului mijlociu, într-o regiune care acoperă acum Europa de Vest.

Citește și: Cel mai temut prădător din istorie nu a fost T. Rex. Când a trăit, descoperirea uimitoare a cercetătorilor

De asemenea, apariția lor a coincis cu unele schimbări ecologice majore, inclusiv o extincție globală îndelungată a altor prădători marini reptilieni. Lorrainosaurus ar putea fi „mic”, dar cu siguranță a avut și încă are un impact puternic în trecut, dar și în prezent.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele