Un nou cutremur în România, în timpul nopții. Unde s-a produs și cât de puternic a fost
Un nou cutremur s-a produs în țară, în noaptea de luni spre marți, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Ce magnitudine a avut cutremurul și unde a avut loc
Cutremurul a avut magnitudinea de 4,2 grade pe Richter și a avut loc în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 131.5 kilometri.
Cutremurul s-a produs la 52 de kilometri nord-vest de Buzău, 60 de kilometri est de Brașov, 61 de kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 63 de kilometri nord-est de Ploieşti, 70 de kilometri vest de Focşani, 91 de kilometri nord-est de Târgovişte.
Acesta a fost al doilea cutremur cu magnitudinea de peste 4 grade pe Richter ce s-a produs în zonă în ultimele trei zile. Un cutremur cu magnitudinea 4,3 a avut loc sâmbătă în județul Buzău.
Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc la data de 14 februarie, în judeţul Gorj, cu magnitudinea de 5,7 grade, la o adâncime de 6,3 kilometri, fiind urmat de sute de replici. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un cutremur de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.
Încă un cutremur în Gorj
Un nou cutremur s-a produs și în Gorj, luni, la ora 08:26:02, la adâncimea de 14 kilometri, și a avut magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter.
„Cutremurul s-a produs la 19km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 94km E de Reșita,”, a transmis INCDFP.
Gheorghe Mărmureanu, despre următorul mare cutremur din țară
După ce au avut loc cutremurele puternice din Gorj, profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, i-a îndemnat pe români să nu se sperie, pentru că încă nu vine un nou cutremur mare în țară.
De asemenea, Gheorghe Mărmureanu a spus că pericolul în România în ceea ce privește seismele vine doar din zona Vrancea, pentru că acolo apare câte un cutremur devastator, la o perioadă de cam la 70 – 80 de ani.
„Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat. A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap.