30 mai 2023 | 14:55

Un nou ajutor de la stat, confirmat oficial: se dau bani să-ți izolezi gratuit casa, apartamentul

ACTUALITATE
Un nou ajutor de la stat, confirmat oficial: se dau bani să-ți izolezi gratuit casa, apartamentul

O nouă ordonanță de urgență, care a fost publicată recent în Monitorul Oficial îți dă dreptul de a beneficia de izolezi gratuit casa sau apartamentul, dacă faci parte dintr-o anumită categorie socială.

Beneficiarii de ajutor de încălzire se vor alătura altor categorii de persoane și vor beneficia, la rândul lor, de gratuitate în ceea ce privește reabilitarea termică a locuinței.

Aici vor fi incluse persoanele cu handicap, veteranii de război sau pensionarii cu venituri mici.

Ordonanța care te ajută să-ți optimizezi casa, din punct de vedere energetic

OUG 44/2023 a intrat în vigoare în data de 26 mai și stabilește măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor de infrastructură finanțate din fonduri externe nerambursabile, dar și modificarea unor acte normative, printre care și a OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, informează avocatnet.ro.

Înainte de această modificare prin ordonanță de urgență, lista persoanelor care beneficiau de astfel de ajutoare cuprindea următoarele categorii:

  • persoanele cu handicap sau familiile cu persoane cu handicap aflate în întreținere;
  • persoanele singure/ familiile care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/ membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie (peste 4.500 de lei);
  • veteranii de război și soții/ soții supraviețuitori/ supraviețuitoare ai/ ale acestora;
  • pensionarii, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/ membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie.

„Pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuințelor se va face gratuit, fără să fie taxați în acest sens”, a declarat Marcel Boloș, ministrul investițiilor.

În concluzie, de acum încolo mai mulți oameni vor putea accesa acest cadru legal pentru a-și optimiza energetic casa, în cazul în care situația o cere, iar condițiile sunt îndeplinite pe deplin.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele