14 mart. 2023 | 14:03

Un job nu le ajunge tinerilor români: abia cu două locuri de muncă trăiesc de la o lună la alta

ACTUALITATE
Un job nu le ajunge tinerilor români: abia cu două locuri de muncă trăiesc de la o lună la alta

Tinerii din “generația Z”, născuți în perioada anilor 1995-2010, sau “copiii calculatorului” sau “născuți cu telefonul în față” sunt cei mai dispuși să muncească în mai multe locuri în același timp.

Majoritatea tinerilor au un job cu normă întreagă, iar, în paralel, mai au un loc de muncă parti-time. Generația Z intră în rândul forței de muncă într-un număr semnificativ.

Conform datelor Biroului de Statistică a Muncii (BLS) din Statele Unite, în SUA existau 21 de milioane de angajați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani până în iulie 2022, iar rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 54,4% de la an la an. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânesc, activitatea secundară va crește probabil în popularitate și acceptare. În timp, urmărirea proiectelor de pasiune și a mai multor surse de venit s-ar putea dovedi a fi unul dintre cei mai importanți factori de diferențiere a celei mai tinere generații din forța de muncă.

Tinerii nu mai au doar un singur job

Referitor la România, spre exemplu, compania de recrutare eJobs a realizat un sondaj cu un eșantion de 1.200 de persoane, pentru a afla de ce hotărăsc oamenii să-și ia a doua slujbă.

Rezultatele, conform Start-up.ro, citate de Profit.ro, arată că motivele românilor de a lucra în acest fel variază. Un procentaj de peste 10% au declarat, de exemplu, că primul lor job nu era destul de solicitant, dar pentru alți 5%, motivul real a fost că au vrut să-și schimbe ocupația, așa că au încercat această alternativă ca o perioadă de tranziție.

Pe de altă parte, 8% dintre participanții la sondaj au afirmat că aveau nevoie doar de venituri suplimentare pentru a-și permite niște produse speciale, mai scumpe.

Majoritatea românilor nu se bucură de salarii mari. Așa că, atunci când auzi de 20.000 de euro pe lună, ți se pare ceva SF. În economia noastră, salariile cele mai mari se încadrează între 111.150 şi 117.000 de lei net pe lună, adică între aproximativ 22.600 şi 23.780 de euro. Acestea sunt în industria de intermedieri financiare de asigurări, de IT&C şi de comerţ.

În top 10 cele mai bine plătite contracte de muncă, cel mai mic salariu net este de peste 20.200 de euro Ca referință, comerţul are cele mai multe contracte de muncă în top 10 cele mai mari salarii. Trei dintre ele sunt în intervalul 105.300 lei – 111.150 lei net pe lună, conform ZF.

Poți citi aici mai multe despre cele mai mari salarii de la noi din țară.