25 iul. 2023 | 10:30

Un eveniment din Biblie, recreat de cercetători: a avut loc acum peste 2.500 de ani

ACTUALITATE
Un eveniment din Biblie, recreat de cercetători: a avut loc acum peste 2.500 de ani

Un eveniment real descris de Biblie a fost recreat de oamenii de știință, la peste 2500 de ani de la petrecerea lui. Este vorba de unul dintre cele mai importante distrugeri din lumea antică, una care a schimbat mersul istoriei. Oamenii de știință au dorit să își dea seama cum s-a întâmplat acest lucru, reproducând incendiul care a devastat tot orașul.

Un eveniment din Biblie, recreat de cercetători

Distrugerea Ierusalimului de către Imperiul Babilonian, în anul 586 î.Hr, este considerat unul dintre cele mai importante evenimente din timpurile vechi ce a avut un impact ce durează, la nivel religios, până în ziua de azi.

În timpul domniei regelui Ioiachim, în anul 597 î.Hr., regele Nebucadnețar al Babilonului a cucerit orașul Ierusalim. Iudeea a continuat să existe ca națiune sub conducerea regelui Zedekia, instalat la Ierusalim de către babilonieni.

După ce regele Zedechia a întors armele împotriva celor care l-au adus la tron, orașul a fost ras de pe fața pământului de babilonieni în anul 586 î.Hr., căzând victimă unui incendiu uriaș ce a distrus inclusiv Primul Templu, cunoscut și ca Templul lui Solomon.

Arderea Ierusalimului de către babilonieni a fost descrisă pentru prima oară în Cartea lui Ieremia: „A ars Casa Domnului și casa împăratului; Și toate casele Ierusalimului, casa casei celei mari, a ars cu foc”.

Oricum, în timp ce Biblia descrie că invadatorii , au dat foc „tuturor caselor din Ierusalim”, oamenii de știință abia acum au început să realizeze modul în care faimosul asediu a avut loc, de fapt.

Un eveniment din Biblie, recreat de cercetători

Din motive evidente, recrearea unui eveniment violent, distructiv, de acum peste 2500 de ani este o mare provocare. Cu toate acestea, folosind o serie de tehnici analitice avansate, cercetătorii au reușit să reconstituie incendiul babilonian nimicitor într-una dintre clădirile distruse în epocalul atac.

„Clădirea cu numărul 100 era extraordinar de mare și de luxoasă, dar a fost distrusă total în timpul campaniei babiloniene”, au explicat autorii studiului, publicat în The Journal of Archaeological Science.

Având două etaje, reședința de lux se crede că a fost locuită până în momentul distrugerii sale și arată semne clare de incendiere.

Pentru a determina punctul de izbucnire a incendiului și a reface calea urmată de flăcări, oamenii de știință au examinat semnalele magnetice din cioburile ceramicii rămase de atunci și au împrăștiat pe podea fragmentele găsite în interiorul clădirii.

În mod natural, semnalele magnetice indică nordul, dar anumite artefacte au afișat alte puncte cardinale decât cel firesc, ceea ce a sugerat că ele au fost afectate de focul original al materialelor într-un cuptor.

Oricum, alte fragmente au conținut semnale magnetice mai apropiate de nord, sugerând că ele au fost demagnetizate doar de la un anumit punct, după incendierea orașului.

Dat fiind că sunt necesare temperaturi foarte mari pentru ca asemenea semnale să fie șterse, cercetătorii bănuiesc că aceste obiecte au fost înghițite de flăcări în timpul campaniei babiloniene.

În acest fel, experții au putut să-și dea seama despre felul în care incendiul a străbătut clădirea. De exemplu, ei au descoperit că flăcările au fost mai puternice la etajele superioare, unde o bună parte dintre fragmentele de ceramică rămase au fost demagnetizate termic.

În schimb, focul nu a ajuns și la parter, probabil din cauză că tavanul a cedat și, în cădere, a stins flăcările ce erau acolo. Dintre cele trei camere din nivelul cel mai de jos, două nu aveau niciun semn de căldură extremă, în timp ce una singură conținea dovezi despre un început de incendiu, ce nu a reușit să se extindă.

Deși nu există până acum nicio dovadă arheologică directă privind existența Primului Templu (sau a distrugerii lui), studiul actual reprezintă prima probă științifică despre ceea ce s-a întâmplat în Ierusalim în anul 586 î.Hr.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele