25 aug. 2023 | 13:08

Un cuplu din Bihor a dat lovitura în afaceri cu un fruct din grădina lor, aparent banal. S-au dus în piața centrală și au vândut marfa instant

ACTUALITATE
Un cuplu din Bihor a dat lovitura în afaceri cu un fruct din grădina lor, aparent banal. S-au dus în piața centrală și au vândut marfa instant

În fiecare sâmbătă, Piața Unirii din Oradea găzduiește o piață volantă dedicată producătorilor locali, unde vizitatorii pot găsi nu doar produse alimentare, ci și inovații surprinzătoare. Un tânăr cuplu din Bihor, István Anikó și Károly, a atras atenția clienților cu un produs inedit: un burete eco-friendly, realizat în totalitate din materiale naturale și complet biodegradabil. Acest burete poate fi utilizat atât în bucătărie pentru spălat vasele, cât și în baie pentru exfolierea și curățarea corpului.

Cuplul care a dat lovitura în afaceri cu un fruct din propria grădină

Ceea ce puțini știu este că acest burete special este obținut dintr-o specie de dovleac exotic, Luffa cylindrica, care, după cum demonstrează cei doi agricultori, poate fi cultivată și în Bihor.

O plantă cățărătoare din familia Cucurbitaceae, această specie de dovleac este originară din zonele subtropicale ale Asiei, fiind înrudită cu dovleacul, pepenele verde, pepenele galben și castravetele.

La maturitate, dovleacul Luffa dezvoltă o structură densă și fibroasă în interior (așa-numita „pânză”), care a fost folosită de secole ca burete de casă, nu doar în țările asiatice. De exemplu, în 1893, jurnalista Nell Cusack scria că acești bureți erau foarte căutați în SUA, iar femeile îi foloseau pentru a-și masa pielea, chiar și pe față, pentru a obține o strălucire aparte.

Recent, Muzeul de Istorie Naturală din Londra a publicat un ghid despre cum poți să îți crești proprii dovleci care se transformă în bureți.

Cuplul din Bihor care are o afacere inedită: face bureți din dovleci

Inițiativa de a cultiva această specie de dovleac în Bihor a aparținut unui cuplu tânăr, Anikó și Károly, care provin dintr-o familie de agricultori cu tradiție. După ce au aflat despre acest burete natural în timpul călătoriilor lor în străinătate, inclusiv în Grecia, au început să se documenteze despre acest tip de dovleac și metodele de cultivare. Ulterior, au comandat primele semințe din Ungaria, de la un depozit specializat pentru producători.

Dovlecii Luffa au nevoie de temperaturi ridicate și umiditate pentru a crește. După recoltare, bureții sunt lăsați să se usuce natural, fie direct pe plantă, fie după recoltare, când sunt pusi la uscat. După procesul de uscare, se îndepărtează coaja exterioară, semințele și fibrele nedorite, rămânând doar partea vâscoasă și fibroasă a buretelui, scrie ebihoreanul.ro.

Produsul rezultat a primit denumirea de LuffaKA, inițialele cultivatorilor, și este comercializat sub sloganul „100% vegan, 100% biodegradabil și 100% compostabil”.

Bureții Luffa pot fi comandați online prin intermediul paginii lor de Facebook, „Luffaka – Eco Luffa Sponge”, sau pot fi găsiți în punctul de vânzare al familiei Anikó din Oradea. De asemenea, sunt prezenți la târguri, inclusiv în piața volantă din centrul orașului.

Acești bureți naturali au prețuri variabile, începând de la 10 lei pentru dimensiunile mici și ajungând la 29 de lei pentru cei mai mari. Bureții pot fi tăiați în bucăți și folosiți conform preferințelor fiecărui utilizator. Durata de viață a unui burete Luffa este între 6 și 12 luni, în funcție de frecvența utilizării și de modul de întreținere.