12 mai 2023 | 16:20

Elevul de 7 ani din Constanța care a adus o armă la școală: voia să se joace cu ceilalți copii. Școala nu avea paznic. Ce măsuri s-au luat

ULTIMA ORĂ
Elevul de 7 ani din Constanța care a adus o armă la școală: voia să se joace cu ceilalți copii. Școala nu avea paznic. Ce măsuri s-au luat

Tatăl copilului de șapte ani din Constanța care a adus o armă la școală a fost amendat de polițiști cu suma de 5.000 de lei, iar luneta a fost confiscată, au transmis reprezentanții IPJ Constanța. Între timp apar noi detalii legate de modul cum copilul de șapte ani a adus arma în unitatea de învățământ, iar inspectoratul școlar a deschis o anchetă în acest caz.

Update 12 mai ora 16:20: Elevul de la Școala Generală nr. 33 Anghel Saligny Constanța a adus arma la școală, miercuri, 10 mai. Elevul a intrat, pur și simplu, cu arma pe poarta școlii, fără să fie vazut de cineva. Din primele date copilul a adus arma la școală pentru a se juca cu colegii săi.

Școala nu avea paznic, ci doar camere de filmat

„Un copil de clasa I, care nu avea cursuri în perioada respectivă, a venit într-o pauză cu gândul de a se juca cu alți copii în curtea școlii. În acest sens, a avut asupra lui o armă de agrement, după cum ne-au comunicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean, de tip airsoft, care nu necesită autorizarea. Arma nu era funcțională și scopul declarat al copilului era acela de a veni să se joace cu alți copii”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean pentru publicația locală FocusPress.

După acest incident un angajat va asigura paza la intrarea în unitatea școlară.

„Pe statul de funcții există posturi vacante care pot fi transformate rapid, și asta se va întâmpla, pe post de paznic, ca să fie asigurată pază umană pe întreaga perioadă a derulării actului educațional“, a mai spus inspectorul școlar.

Școala Generală nr. 33 Anghel Saligny Constanța,

Școala Generală nr. 33 Anghel Saligny Constanța,

Poliția a fost anunțată a doua zi

Incidentul s-a petrecut miercuri, 10 mai a.c., dar polițiștii au aflat de acesta abia joi, în jurul orei 14.00. Arma a fost încuiată, joi într-un cabinet din unitatea de învățământ, după care copilul a plecat acasă fără lunetă.

Cadrele didactice care nu au anunțat incidentul imediat, directorului școlii, ar putea fi cercetate disciplinar.

„Vom dispune măsuri. Deja am dispus o parte din ele: asigurarea perimetrului unității de învățământ, identificarea unor soluții pentru rezolvarea pazei în școală, comunicare eficientizată și o procedură în acest sens, care să ne dea posibilitatea să aflăm în timp util și să luăm măsurile necesare”, a mai punctat inspectoratul școlar.

Totodată tatăl copilului de șapte ani a fost amendat de poliție.

„S-a stabilit că tatăl minorului ar fi deținut la domiciliu arma de tip airsoft (neletală și nesupusă autorizării), nefuncțională, de agrement și fără muniție, pe care nu ar fi asigurat-o corespunzător, încălcând prevederile art. 61 din Legea 295/2004. Astfel, acesta a fost sancționat contravențional, conform art. 130, alin. 1, lit. d, din Legea 295/2004, cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Totodată, s-a aplicat sancțiunea complementară a ridicării armei în vederea confiscării, conform art. 130, alin. 2, lit. c, din Legea 295/2004”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.

Știrea inițială: Este vorba de un elev în vârstă de șapte ani de la Școala Generale nr. 33 Anghel Saligny Constanța care a adus în școală o armă neletală de tip airsoft. Poliția a fost alertată de directorul școlii. 

„Patrula mixtă deplasată la fața locului, formată din polițist și jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța, a constatat că, la data de 10 mai a.c., în jurul orei 17.00, minorul ar fi introdus, în unitatea de învățământ, o armă cu lunetă de tip airsoft (neletală și nesupusă autorizării), aceasta fiind ridicată de un cadru didactic”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.

În cauză, cercetările sunt continuate de Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Totodată, se fac verificări privind regimul armelor și munițiilor.

Cine poate deține o armă airsoft

Armele de tip airsoft nu necesită autorizare conform Legii 295/2004 (actualizată în 2011) și pot fi achiziționate de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Deşi armele airsoft sunt încadrate la arme neletale, ele nu pot fi considerate drept jucării.

Legea spune că ele pot fi achiziționate de persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, însă nu este specificată vârsta minimă la care o persoană poate să se joace cu o astfel de armă.

„Armele și dispozitivele neletale prevăzute în categoria E din anexă pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, potrivit legii.