Un „borcan” vechi de 2.000 de ani naște controverse în lumea științifică: ce ar putea fi, de fapt
În 1938, arheologul german Wilhelm König a găsit un borcan de lut în Khujut Rabu, chiar lângă Bagdad. Borcanul era acoperit cu un dop făcut din asfalt și se crede că are o vechime de aproximativ 2.000 de ani.
Partea care i-a uimit pe mai mulți arheologi și oameni de știință a fost conținutul: o tijă de fier în interiorul unui cilindru de cupru. Acest lucru i-a făcut pe unii să se întrebe dacă obiectul nu ar putea fi, de fapt, o baterie veche.
König a fost primul care a sugerat că borcanul ar fi fost folosit ca baterie, cu 18 secole înainte ca prima baterie oficială să fie inventată.
După al Doilea Război Mondial, inginerul Willard Gray a fabricat o replică a „bateriei” de la Bagdad, a umplut-o cu suc de struguri, reușind astfel să producă 1,5-2 volți de electricitate.
Cei de ma Mythbusters au testat și ei „borcanul”
Inclusiv cei de la Mythbusters au testat teoria într-un episod controversat al emisiunii.
Echipa a folsit 10 borcane și le-a umplut cu suc de lămâie, pe post de electrolit. Borcanele au produs 0,5 volți fiecare, iar când au fost conectate împreună, au reușit să producă 4,5 volți, ceea ce ce a confirmat mitul.
Partea controversată a episodului s-a petrecut abia la sfârșit, când Adam Savage s-a oferit voluntar să fie electrocutat de baterie. Bateria de la Bagdad a fost schimbată cu o baterie de tensiune mult mai mare, ceea ce a dus la „zgâlțâirea” lui.
La rândul său, Dr. Paul Craddock, expert în metalurgie de la British Museum, a sugerat o teorie mult mai ciudată conform căreia oamenii ar fi putut folosi dispozitul pentru a crea un truc religios.
„Statuia unui zeu ar putea fi conectată și apoi preotul i-ar pune întrebări unui credincios”, a declarat Craddock pentru BBC.
„Dacă ai da răspunsul greșit, ai atinge statuia și ai primi un șoc minor. Dai răspunsul corect, iar preotul ar putea deconecta bateria”, a mai spus acesta, încercând să sugereze că bateria ar fi putut fi folosită drept instrument de manipulare.