Ultima zonă fără fus orar de pe Pământ. Unde se află, cum stabilești cât e ceasul, de fapt
Schimbările de fus orar ne dereglează temporar ritmul circadian, dar încă nu am renunțat la trecerea de la ora de vară, la cea de iarnă și invers. Totuși, aproape oriunde am călători pe glob vom ști cât e ceasul, conform orei locale, dar putem afla ușor și cât este acesta în alte părți ale lumii. Dar mai există pe planetă o singură zonă unde „timpul nu există”, în sensul că nu putem stabili ce oră este.
Ultima zonă fără fus orar de pe Pământ
Timpul este, probabil, cea mai importantă resursă a vieții oamenilor. În funcție de el ne trăim toate întâmplările vieții, ne facem planuri, muncim, călătorim și multe altele. A ști cât este ora a devenit o necesitate vitală pentru omul modern.
Dar, probabil că mulți oameni și-ar dori să se afle într-un loc în care nimeni să nu le reproșeze că dorm până la prânz ori se duc la culcare la 3 noaptea.
Oricât pare de ciudat aceasta există, fiind, de fapt, ultima zonă de pe Pământ unde ora nu poate fi stabilită. În schimb după cum poate ați ghicit deja, este un loc foarte friguros.
La polii planetei, ziua și noaptea nu sunt atât de separate așa cum sunt pe măsură ce ne apropiem de ecuator. De fapt, dat fiind că planeta noastră e turtită și nu o sferă perfectă, dacă ne uităm spre cer și vedem un răsărit la Polul Sud, acest lucru ne va putea indica doar în ce lună suntem – august, septembrie ori, poate, octombrie – dar nu și ce oră este.
Unde se află, cum stabilești cât e ceasul, de fapt
Deși nu există rezidenți permanenți în Antarctica, circa 5.000 de persoane lucrează acolo, în timpul verii polare, mai ales oameni de știință și personal de întreținere și aproximativ 1.000, în timpul iernii polare.
Aceștia au început să dezvolte chiar și propriul accent, atunci când vorbesc.
Din rațiuni practice, de exemplu, ei se pun de acord asupra momentului în care e vremea pentru muncă ori pentru odihnă și trebuie să stabilească propria oră locală. În Antarctica, de regulă, aceasta e stabilită de fiecare echipă de cercetători în funcție de ora țării de care aparțin și care le finanțează cercetarea.
Pentru unii, acest lucru înseamnă chiar să-și potrivească ceasul de două ori pe zi. La extremitatea Polului Sud, de exemplu, Stația Polară Amundsen–Scott funcționează după fusul orar al Noii Zeelande, așa că vizitatorii adoptă, de asemenea, acea oră pe durata șederii loc acolo.
La celălalt pol, în Arctica, fusul orar zonal este stabilit la latitudinea căpitanului navei ce se află în acea regiune, conform timeanddate.com.
Acest lucru poate duce la situații ciudate, când vasele de aprovizionare operează după un fus orar complet diferit față de cele pe care le aprovizionează. Oricum, aceste locuri îndepărtate au rămas singurele zone unde își poți alege, îți poți stabili propria oră, fără legătură cu cea care este, de fapt, în restul lumii.