23 mart. 2023 | 11:55

Uleiul vegetal, „marfă rară” în lume: cum s-a ajuns la această situație, în ce fel este utilizat acum

ACTUALITATE
Uleiul vegetal, „marfă rară” în lume: cum s-a ajuns la această situație, în ce fel este utilizat acum

Uleiul vegetal pentru gătit riscă să devină „marfă rară”, în următoarea perioadă, iar motivul este unul cât se poate de serios, după cum vei afla din cele ce urmează.

Mai exact, în ultimele semestre s-a înregistrat o tendință interesantă, aceea de a folosi uleiul vegetal și în alte scopuri decât clasicul gătit.

De altfel, trebuie menționat că orice nutriționist va recomanda evitarea lui în mâncărurile pe care le gătești, însă aceasta este o altă „mâncare de pește”, altă discuție.

Motivele pentru care uleiul vegetal începe să lipsească

Uleiul vegetal, în special cel de palmier, este văzut din ce în ce mai mult din altă perspectivă, aceea de propulsa avioanele și camioanele.

Guvernele lumii încep să se gândească intens la această posibilitate și să adopte energia produsă de uleiul vegetal, în această categorie intrând, de asemenea, și cel obținut din boabe de soia.

Acest lucru are la bază dorința de a fi eliminați combustibilii fosili și emisiile poluate, deopotrivă.

Așadar, cererea a devenit atât de mare încât piața ar putea să se confrunte, în următoarea perioadă cu o mare problemă: gătit vs. combustibil.

Mai mult, seceta din ultimul an, dar și alte fenomene extreme au făcut ca anumite culturi să fie compromise, așadar uleiul vegetal să devină extrem de rar.

Este important de știut că situația are șanse reale să se înrăutățească pe viitor, biocombustibilii intrând în deficit.

Europa, SUA, Brazilia și Indonezia sunt, în mare parte, reponsabile pentru consumul de motorină bio.

Spre exemplu, Statele Unite ale Americii folosesc ulei de soia, ulei de rapiță, ulei de gătit uzat, dar și grăsimi animale pentru a da o mână de ajutor mediului înconjurător. Însă, cum nimic nu este perfect în această lume, iată că o problemă rezolvată dă naștere alteia: lipsa uleiului.

Totuși, uleiul de palmier nu pare să sufere aceeași soartă, fiind o alternativă viabilă. Dacă la gătit s-a dovedit a fi controversat, iată că, în sfârșit, i s-a găsit întrebuințarea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele