20 iun. 2023 | 09:54

Uită de clasicul GPS: invenția oamenilor de știință care va revoluționa industria

ACTUALITATE
Uită de clasicul GPS: invenția oamenilor de știință care va revoluționa industria

Particulele subatomice create de coliziunile cu raze cosmice sunt acum folosite de cercetători pentru a crea un „nou tip de GPS”.

Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo au arătat cum au folosit aceste particule de înaltă energie pentru a naviga sub o clădire cu un subsol adânc, ceea ce nu ar fi posibil cu simplul GPS.

Acest lucru se datorează muonilor, particule de înaltă energie care sunt produse de razele cosmice și care lovesc atomii din atmosfera Pământului.

Aceștia „cad” pe Pământ într-un flux constant, aproximativ 10.000 pe metru pătrat pe minut și se mișcă cu aceeași viteză, indiferent dacă călătoresc prin aer, apă sau rocă.

Calitățile cu pricina au fost folosite anterior pentru a studia interiorul piramidelor egiptene antice și a vulcanilor.

„Muonii razelor cosmice cad în mod egal pe Pământ și călătoresc întotdeauna cu aceeași viteză, indiferent de materia pe care o traversează, pătrunzând chiar și kilometri întregi de rocă”, a declarat profesorul Hiroyuki Tanaka, autorul studiului, de la Muographix de la Universitatea din Tokyo, într-un comunicat.

Tehnologia duce la un nou tip de GPS, totalmente revoluționar pentru om

„Acum, folosind muoni, am dezvoltat un nou tip de GPS, pe care l-am numit sistem de poziționare muometrică (muPS), care funcționează în subteran, în interior și sub apă”, s-a adăugat.

Dispozitivele GPS convenționale folosesc date de la sateliți pentru a localiza un anumit punct de pe Pământ, într-un proces numit trilaterație.

Într-o manieră mai simplu exprimată, un dispozitiv GPS este capabil să calculeze locația pe Pământ adăugând distanța față de satelitul A, satelitul B și așa mai departe.

Această metodă nouă funcționează pe un principiu similar, dar folosește senzorii de detectare a muonilor ca punct de referință, în loc de sateliții de pe orbita joasă a Pământului.

Așadar, fără niciun dubiu, suntem martorii unei noi revoluții în ceea ce privește detectarea obiectelor, dar și a persoanelor, prin intermediul unei tehnologii ce se dovedește a fi mult mai eficientă decât tot ceea ce se cunoștea până acum.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele