17 ian. 2023 | 08:16

UE trimite banii promiși în Ucraina. Suma livrată azi Kievului

ULTIMA ORĂ
UE trimite banii promiși în Ucraina. Suma livrată azi Kievului

Comisia Europeană va transfera, marți, 17 ianuarie, prima tranşă de trei miliarde de euro din asistența macrofinanciară către Ucraina, a anunţat şefa instituţiei, Ursula von der Leyen. Oficialul UE a subliniat că este foarte important și urgent ca țara bombardată de ruși să fie ajutată să își satisfacă nevoile financiare, pentru a contracara agresiunea Moscovei.

UE livrează azi bani Ucrainei

„Comisia acționează cu maximă rapiditate și determinare: mâine (n.r. – marţi), vom vira primele trei miliarde de euro din cele 18 miliarde de euro din sprijinul macrofinanciar convenit în decembrie”, a declarat şefa Comisiei Europene pe Twitter.

Ucraina și Uniunea Europeană au semnat, luni, un memorandum privind alocarea unei asistențe macrofinanciare de 18 miliarde de euro în cursul anului 2023. Luna trecută, blocul comunitar a aprobat oficial un pachet financiar pentru Kiev, pentru anul 2023, în valoare de 18 miliarde de euro. Astfel, guvernul lui Volodimir Zelenski va primi lunar 1,5 miliarde de euro, bani necesari pentru sprijinul bugetului de stat.

Pachet de sprijin fără precedent

În urma reuniunii Consiliului European din 20-21 octombrie 2022, Comisia a propus un pachet de sprijin fără precedent pentru Ucraina, în valoare de până la 18 miliarde de euro. Ajutorul va veni sub forma unor împrumuturi foarte concesionale, plătite în tranșe regulate începând cu ianuarie 2023.

Potrivit CE, această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă, cu o medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va contribui la acoperirea unei părți semnificative a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care Kievul și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3, până la patru miliarde euro pe lună. Sprijinul oferit de UE ucrainenilor ar trebui să fie însoțit de eforturi similare din partea altor donatori majori, a subliniat instituția europeană.

Datorită acestui pachet, guvernul de la Kiev va putea să plătească salariile și pensiile, dar și să mențină funcționarea serviciilor publice esențiale , cum ar fi spitale, școli și locuințe pentru persoanele relocate. Totodată, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în timpul războiului (rețeaua energetică, sistemele de apă, transportul, drumurile și podurile).

Cum va funcționa acest ajutor financiar

Bazându-se pe pachetele anterioare de asistență macrofinanciară, acest instrument oferă o flexibilitate ridicată și condiții foarte favorabile pentru Ucraina, răspunzând situației actuale a țării și asigurând o acțiune rapidă pentru sprijinirea poporului ucrainean.

Fondurile vor fi furnizate prin împrumuturi concesionale, care urmează să fie rambursate în decurs de maximum 35 de ani, începând cu 2033. Suplimentar, UE a propus acoperirea costurilor ratei dobânzii prin plăți direcționate din partea statelor membre în bugetul Uniunii.