20 sept. 2023 | 19:19

UE ne dă bani grei, zeci de milioane de euro, pentru acești români: banii intră în cont sub formă de despăgubire

ACTUALITATE
UE ne dă bani grei, zeci de milioane de euro, pentru acești români: banii intră în cont sub formă de despăgubire

România primește un ajutor financiar consistent din bugetul Uniunii Europene. Banii vor fi folosiți pentru a despăgubiri românii afectați de secetă, dar și de cutremure.

33,9 milioane euro – atât va primi România pentru a acoperi pagubele produse de dezastrele naturale, au decis autoritățile europene. Țara noastră nu e singura care va beneficia de un astfel de sprijin. 20,9 milioane euro vor intra în conturile Italiei. De asemenea, și Turcia va fi ajutată financiar, ca urmare a cutremurelor devastatoare de la începutul anului.

La cine vor ajunge zecile de milioane de euro oferite de UE

Amintim că România a avut o mare problemă legată de secetă, la sfârșitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie şi, respectiv, în lunile iulie-august 2022.

Fermierii au fost puternic afectați, iar recoltele, de asemenea, semnificativ distruse. Astfel de evenimente au nevoie de fonduri pentru ca situația să se poată redresa, iar agricultura să poată să performeze în continuare.

Tocmai de aceea, cred autoritățile europene, astfel de ajutoare sunt strict necesare, mai ales că țara noastră este un puternic exportator de cereale.

Finanțarea a avut drept sursă o propunere a CE din această vară. „Comisia Europeană propune astăzi, 23 august, un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistenţă României în urma daunelor cauzate de o secetă severă în vara anului 2022. Asistenţa FSUE poate acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecţii pentru populaţie, asigurarea infrastructurii de prevenţie şi protejarea patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare”, a anunțat CE la vemea respectivă.

„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice şi al unor dezastre naturale cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenţia, adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esenţiale, asistenţa FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE şi nu se opreşte la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, spune comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.