30 ian. 2023 | 08:10

Ucraina cere noi „arme” puternice de la Occident. Răspunsul categoric al Germaniei la solicitarea Kievului

ULTIMA ORĂ
Ucraina cere noi „arme” puternice de la Occident. Răspunsul categoric al Germaniei la solicitarea Kievului

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, nu aprobă furnizarea de avioane de luptă către Ucraina, pentru a descuraja agresiunea Rusiei. Acest lucru a fost spus într-un interviu pentru Suddeutsche Zeitung, relatează European Pravda.

Germania îi răspunde Ucrainei

Update 30 ianuarie, ora 07.52. Cancelarul german Olaf Scholz exclude livrarea de avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă.

„Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant al licitărilor când vine vorba de sistemele de arme. Dacă, de îndată ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania cu privire la altceva, acest lucru nu este serios şi subminează încrederea cetăţenilor în deciziile guvernului”, a declarat Scholz pentru ziarul Tagesspiegel.

Știrea inițială: „Cred că acest lucru este exclus. Avioanele de luptă sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă, au o rază de zbor și o putere de foc mai semnificative. Cu asta ne-am arunca în conflict, la care aș fi foarte precaut”, a declarat Pistorius.

Anterior, după anunțurile din mass-media că Ucraina va primi tancuri de luptă principale Leopard 2 din Germania și M1 Abrams din SUA, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a afirmat că prietenii Kievului „lucrează la” furnizarea de avioane de luptă F-16 .

În același timp, cancelarul german Olaf Sholtz a subliniat linia roșie a sprijinului militar, fiind împotriva livrării de avioane de luptă și a desfășurării de trupe terestre.

Cu toate acestea, Wopke Hoekstra, șeful Ministerului Afacerilor Externe al Țărilor de Jos, a spus, săptămâna trecută, că furnizarea de F-16 „nu este un tabu” pentru Olanda, dacă Ucraina le va cere. Slovacia, pe de altă parte, a vorbit direct despre trimiterea Mig-29 sovietice.

Câte tancuri Leopard 2 vor ajunge pe front

Germania și aliații săi europeni intenționează să trimită aproximativ 80 de tancuri Leopard 2 în Ucraina, în următoarele săptămâni, potrivit Berlinului, care și-a schimbat decizia în această săptămână, în urma presiunii intense din partea Kievului și a partenerilor săi occidentali. Leopard 2 este considerat unul dintre cele mai puternice tancuri din lume și potrivite pentru conflictul din Ucraina.

Marea Britanie și SUA trimit, de asemenea, tancuri de luptă. Decizia marchează un pas semnificativ în aprovizionarea cu arme occidentale a Ucrainei și este văzută de NATO ca un moment esențial în război, unul care atrage și mai mult națiunile occidentale în conflict.

Blindatele ar trebui să fie livrate până la sfârșitul lunii martie

Berlinul nu numai că intenționează să trimită 14 tancuri, dar a permis aliaților să procedeze la fel cu blindatele de fabricație germană. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a explicat că șenilatele ar trebui să fie livrate până la sfârșitul lunii martie.

„Acum, sarcina mea principală este să inițiez discuții cu industria de apărare, cu scopul de a accelera semnificativ timpul de achiziție”, a spus Pistorius, joi, în timpul unei vizite într-o tabără de antrenament al armatei. „Dacă te uiți la muniție, există și problema cantității… Voi avea discuții cu industria de armament pe această problemă, probabil încă de săptămâna viitoare”, a adăugat el.