13 ian. 2023 | 10:44

Ucraina a devenit membră NATO, de facto. Anunțul făcut de ministrul ucrainean al Apărării

ULTIMA ORĂ
Ucraina a devenit membră NATO, de facto. Anunțul făcut de ministrul ucrainean al Apărării

Ucraina a devenit de facto membră a alianței militare NATO, afirmă ministrul ucrainean al Apărării, în timp ce țările occidentale – cândva îngrijorate de faptul că asistența militară ar putea fi văzută ca o escaladare din partea Rusiei – își schimbă „abordarea de gândire”.

Într-un interviu acordat BBC, Oleksii Reznikov a declarat că este sigur că Ucraina va primi armele mult dorite, inclusiv tancuri și avioane de luptă, în condițiile în care atât Ucraina, cât și Rusia par să se pregătească pentru noi ofensive în primăvară.

„Avem armament și înțelegerea modului de a-l folosi”

„Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare, pentru mine, este un fel de protocol”, a declarat dl Reznikov.

„Ucraina, ca țară, și forțele armate ale Ucrainei, au devenit membru al NATO. De facto, nu de jure. Pentru că avem armament și înțelegerea modului de a-l folosi”.

Președintele rus Vladimir Putin a încadrat invazia sa în Ucraina drept o bătălie existențială împotriva țărilor occidentale care doresc să slăbească Rusia.

Figuri rusești au susținut că luptă împotriva NATO în Ucraina, deoarece Occidentul a furnizat arme țării în ceea ce ei consideră a fi un război de agresiune.

Ucraina, de ani de zile, a încercat să adere la NATO, lucru pe care Putin l-a descris ca fiind o amenințare la adresa securității Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni pentru o aderare rapidă, dar nu este clar dacă aderarea deplină este un lucru pe care membrii alianței îl vor lua în considerare în mod serios chiar și după ce războiul se va încheia, în ciuda promisiunilor de sprijin.

Cu toate acestea, Reznikov a negat că comentariile sale ar fi considerate controversate, nu doar de Rusia, ci, poate, de NATO însăși, deoarece alianța condusă de SUA, deși sprijină Ucraina, a luat măsuri pentru a nu fi considerată parte la conflict.

„De ce ar fi controversat? Este adevărat. Este un fapt”, a declarat Reznikov. „Sunt sigur că, în viitorul apropiat, vom deveni membru al NATO, de jure”.