17 aug. 2023 | 13:59

Twitter, acuzat că i-ar fi făcut o favoare fără precedent lui Donald Trump. Elon Musk, în vizorul unui judecător 

ACTUALITATE
Twitter, acuzat că i-ar fi făcut o favoare fără precedent lui Donald Trump. Elon Musk, în vizorul unui judecător 

Twitter a fost acuzat de un judecător american că i-ar fi făcut o favoare fără precedent fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Proprietarul rețelei sociale, redenumite X, Elon Musk, a intrat în vizorul magistratului, care îi bănuiește unele intenții.

Twitter, obligat să le dezvăluie anchetatorilor date ale lui Donald Trump

În mijlocul provocărilor referitoare la recuperarea înregistrărilor fostului președinte Donald Trump de pe Twitter, avocatul special însărcinat cu investigarea evenimentelor din 6 ianuarie 2021 a reușit în cele din urmă să obțină un volum substanțial de informații de pe platformă.

Potrivit unor documente judiciare recent desecretizate împărtășite de Politico, această realizare a fost însă rezultatul unor negocieri extinse și al unui efort semnificativ depus de către avocat pentru a obține datele solicitate de la Twitter.

Un mandat de percheziție a obligat Twitter să furnizeze toate tweet-urile provenite de la contul @realdonaldtrump, cuprinzând postările create, redactate, apreciate sau redistribuite, incluzând chiar și conținutul ce a fost ulterior șters.

În plus, platforma a fost obligată să predea mesajele directe (DM) „trimise de la, primite de, stocate sub formă de proiect în sau asociate în alt mod cu” contul lui Donald Trump. Acest lucru a cuprins toate conturile legate de fostul președinte ce ar fi putut fi accesate de pe același dispozitiv.

Totodată, toate dispozitivele folosite pentru a accesa contul trebuiau să fie documentate și furnizate avocatului, împreună cu detalii despre setările de confidențialitate ale contului și un istoric al adreselor IP ale acestuia din octombrie 2020 până în ianuarie 2021.

De asemenea, Twitter a fost obligat să predea înregistrări ale tuturor căutărilor efectuate de Donald Trump în acest interval de timp, împreună cu informații despre locația asociată contului.

Favoarea fără precedent făcută de Twitter lui Donald Trump

Acuzarea a subliniat în mod constant necesitatea ca Twitter să respecte un ordin de confidențialitate ce să interzică companiei să îl notifice pe Donald Trump cu privire la mandatul de percheziție.

Argumentul lor s-a bazat pe afirmația că dezvăluirea acestuia ar putea compromite investigația în curs de desfășurare, ceea ce i-a determinat să avertizeze instanța cu privire la potențialul prejudiciu atât pentru anchetă, cât și pentru martorii acesteia.

În schimb, reprezentanții legali ai Twitter au argumentat că anumite elemente ale datelor solicitate de anchetatori ar putea intra sub umbrela privilegiului executiv. Această afirmație a fost întâmpinată cu scepticism de către procurori și de către judecător, care au pus la îndoială probabilitatea ca Trump să discute chestiuni guvernamentale oficiale prin intermediul mesajelor directe.

După cum a relatat Politico, judecătorul districtual american Beryl Howell a atras atenția în special asupra acțiunilor fără precedent ale Twitter în ceea ce privește notificarea prealabilă a lui Trump cu privire la mandatul de percheziție.

Judecătorul a descris această acțiune ca fiind „extraordinară” și a subliniat că firma nu a făcut o astfel de favoare și altor utilizatori. Magistratul s-a gândit chiar dacă acțiunile lui Elon Musk au fost o încercare de a stabili o relație apropiată cu fostul președinte și de a-i crea sentimentul de a fi deosebit de binevenit pe platformă.

În ciuda faptului că Elon Musk a restabilit deja contul de Twitter al lui Donald Trump după ce a preluat controlul asupra site-ului, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii nu și-a reluat încă obiceiul de a publica mesaje.

Amintim că un tribunal federal a formulat acuzații penale pe numele fostului președinte american Donald Trump, în legătură cu încercările de a anula alegerile din 2020 și cu asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, sediul Congresului.