05 iun. 2023 | 11:06

Tu știi ce responsabilități ai la locul de muncă? Studiile arată că angajații nu știu de ce sunt plătiți

ACTUALITATE
Tu știi ce responsabilități ai la locul de muncă? Studiile arată că angajații nu știu de ce sunt plătiți

Datele unui studiu realizat de agenția profesională de cercetare a pieței MKOR, dintre cele nouă mii de responsabilităţi exprimate în cercetare, 88% sunt nemăsurabile.

„Asta înseamnă că angajaţii nu ştiu cu adevărat ce au de făcut, când şi cât pentru a performa”, spun specialiștii.

De asemenea, 67% dintre angajaţi sunt evaluaţi mai rar decât lunar, majoritatea nefiind evaluaţi deloc, iar o mare parte având evaluări doar anuale. În acelaşi timp, 71% dintre indicatorii faţă de care angajaţii au spus că le este evaluată performanţa sunt nemăsurabili.

Angajații nu sunt evaluați de către angajatori

În ceea ce priveşte bonusurile, studiul arată că doar 8% dintre acestea sunt atribuite pentru îndeplinirea unor obiective măsurabile, în timp ce 23% sunt bonusuri primite de sărbători, iar peste 30% sunt acordate pentru ca angajaţii să îşi facă treaba pentru care primesc salariu (de exemplu: respectarea procedurilor, îndeplinirea responsabilităţilor sau încadrarea în termene).

Studiul de piaţă “Realitatea Managementului Românesc” a fost realizat de MKOR, la comanda TBF, pe un eşantion de 1.992 de persoane, cu nivel de încredere de 95% şi o rată de eroare de +/-2,4%.

Românii sunt pur și simplu disperați să-și suplimenteze veniturile, în contextul inflației galopante și a scumpirilor agresive cu care ne-am confruntat în ultimul an. Deși nu mai au timp liber aproape deloc, cei mai mulți abia așteaptă să-și găsească un al doilea job care să le aducă niște bani în plus.

Un sondaj realizat de eJobs România atrage atenția asupra faptului că 44,5% dintre angajații români au nevoie să-și suplimenteze veniturile lunare. Din acest motiv, tot ei, și-au căutat un al doilea job. Punctual, dintre ei, 29,5% lucrează, concomitent, în două părți, de luni până vineri, 11,2% au un job full time de luni până vineri și unul part time în weekend, 11,6% adaugă, ocazional, proiecte extra, atunci când au nevoie de bani în plus, iar 3,8% lucrează doar part time, însă în mai multe locuri. Un pic trist este că acest efort supraomenesc s-ar diminua semnificativ dacă, într-una dintre părți, s-ar ajunge la un salariu care să acopere cheltuielile lunare pe care le au.