22 aug. 2023 | 09:51

Triunghiul Bermudelor: secretele pe care le ascunde cel mai misterios loc de pe Pământ

ACTUALITATE
Triunghiul Bermudelor: secretele pe care le ascunde cel mai misterios loc de pe Pământ

„Misterele considerate cândva a fi întâmplări supranaturale sau paranormale – cum ar fi evenimentele astronomice sau meteorologice – sunt încorporate în știință, odată ce cauzele lor sunt înțelese” – Michael Shermer.

Triunghiul Bermudelor, altfel cunoscut sub numele de „Triunghiul Diavolului”, este o regiune din secțiunea de vest a Oceanului Atlantic de Nord, care a devenit notorie pentru numeroasele nave și avioane care au dispărut în mod misterios, încercând să o traverseze.

Unii oameni cred că o cauză a disparițiilor este paranormală sau extraterestră, dar deocamdată nu există o dovadă definitivă că s-a întâmplat vreodată ceva inexplicabil prin știință sau logică. Cu toate acestea, este de netăgăduit că în Triunghiul Bermudelor s-au întâmplat o mulțime de lucruri curioase, chiar și în urmă cu secole. Deci, tot ceea ce se întâmplă acolo este doar o parte normală a vieții în marea liberă sau se întâmplă ceva pe care nu îl înțelegem cu adevărat? Descoperiți mai departe câteva fapte despre acest fenomen misterios care ne-a lăsat nedumeriți atât de mult timp.

Triunghiul Bermudelor

Misterele Triunghiului Bermudelor

Adăugând și mai mult combustibil la reputația ciudată a Triunghiului Bermudelor a fost dispariția a cinci bombardiere ale Marinei, în 1945. Misiunea, cunoscută sub numele de Zborul 19, transporta paisprezece oameni și a decolat de pe aerodromul Fort Lauderdale în curse de exerciții de bombardare. Busolele avionului au funcționat defectuos, iar în curând s-au pierdut complet. Au zburat fără direcție până au rămas fără combustibil și au fost forțați să abandoneze. Mai târziu în acea zi, un echipaj de salvare format din 13 oameni a dispărut și el în timp ce îi căuta. După săptămâni de căutări, nu a fost găsit vreodată niciun semn al niciunui echipaj.

În timp ce Triunghiul Bermudelor este poate cea mai faimoasă regiune misterioasă din oceane, există și alte locuri din lume cu evenimente similare. Zona numită Marea Diavolului (sau Triunghiul Bermudelor din Pacific) este un triunghi între Japonia și Insulele Bonin, inclusiv o parte a Mării Filipinelor. Multe avioane și nave au dispărut în mod misterios în regiune, iar oamenii au raportat că au văzut nave fantomă navigând pe apele de acolo. Japonezii îl numesc Ma-no Umi, adică „Marea Diavolului”.

Unii oameni de știință cred că piesa lui Shakespeare The Tempest s-a bazat pe epava din zona Triunghiului Bermudelor. Mai exact, în 1609, un set de nave au plecat din Anglia spre Colonia Virginia. Nava numită Sea Venture a fost separată de celelalte nave de o furtună și, în cele din urmă, a naufragiat pe coastele Virginiei. Unii dintre supraviețuitori s-au întors acasă și este posibil ca Shakespeare însuși să fi vorbit cu unii dintre ei și să se fi inspirat pentru piesă.

În 1964, autorul american Vincent Gaddis a definit granițele Triunghiului Bermudelor pentru prima dată, într-un număr al revistei Argosy. Se numește Triunghiul Bermudelor pentru că, crezi sau nu, regiunea formează o zonă triunghiulară în Atlantic. Cele trei colțuri sunt Miami, San Juan în Puerto Rico și insula Bermuda. În articolul său, Gaddis l-a numit „triunghiul mortal al Bermudelor”, iar numele a rămas până acum.

Fluxul constant de povești dezmințite nu a încetinit interesul culturii pop pentru Triunghiul Bermudelor. Cel puțin două melodii populare, de Fleetwood Mac (1974) și, respectiv, Barry Manilow (1981), au fost numite după regiunea înfricoșătoare. Piesa Manilow a ajuns pe locul 15 în topurile din Marea Britanie și a fost o metaforă pentru pierderea fetei sale. Cântecul Fleetwood Mac a fost scris de cântărețul și chitaristul Bob Welch, care a fost fascinat de ocult și paranormal și a decis să scrie o melodie despre unul dintre cele mai populare mistere paranormale la acea vreme. Cântecele „Without a Trace” de Sabbat și „Flight Nineteen” de Angel Witch se referă ambele la dispariția Zborului 19, unul dintre cele mai durabile mistere ale Triunghiului.