Ucraina desființează planul NATO pentru negocierile cu Putin: „Ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia”
Trei mari puteri ale NATO consideră că un pact care să oficializeze legături mai puternice între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina ar putea fi o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuţii de pace cu Rusia, deși Moscova continuă să ocupe teritoriul ucrainean. Ce țări europene propun acest plan de securitate.
Pact de securitate NATO-Ucraina
Update 6 martie, ora 16.26. Planul de securitate propus de Germania, Franța și Marea Britanie pentru a încuraja Ucraina să înceapă negocierile cu Rusia este privit cu rezerve de Kiev. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak susține că acest plan „nu există și nu va exista”.
„După un an de război, după ce zeci de mii de ucraineni au fost uciși, voi ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia și să începem negocieri. Pentru că asta înseamnă acest plan. Sună foarte straniu: ei (n.r.- rușii) au venit aici, au ucis oamenii, au violat și voi ne spuneți că trebuie să începeți negocieri și să le cedați niște teritorii lor. Este foarte straniu să credeți că politica este așa de simplă, se cedează un teritoriu și gata.
Atunci am o întrebare: de ce credeți că Rusia se va opri aici? De ce nu credeți că Rusia va merge și mai departe. Naivitatea nu poate fi o parte a unei politici. În 2014, europenii ne-au spus să cedăm o parte din teritoriu și va veni pace. A venit pacea după aceasta? Rusia a intrat pe teritoriul nostru, a lansat rachete, a făcut mai multe crime, violuri, în regiunea Kievului, în Zaporojie și alte regiuni. Au încălcat dreptul internațional. Numai acum procuratura noastră a început 70.000 de dosare de tot ce a făcut Rusia”, a declarat Podoliak pentru HotNews.
Știrea inițială: Germania, Franţa şi Marea Britanie, cei mai mari membri europeni ai NATO, sunt de părere că un pact care să oficializeze legături mai puternice între alianța occidentală şi Ucraina ar putea fi o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuţii de pace cu Federația Rusă, chiar dacă Moscova continuă să ocupe teritoriul ucrainean, au declarat oficiali din cele trei guverne, notează Wall Street Journal.
Ce rol are planul propus de Germania, Franţa şi Marea Britanie
În urmă cu mai bine de o săptămână, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a prezentat un proiect de acord care să ofere Ucrainei un acces mult mai larg la echipamente militare avansate, arme şi muniţie, pentru a se apăra după încheierea conflictului cu rușii. Parisul şi Berlinul susţin iniţiativa Londrei. Potrivit celor trei guverne europene, este o modalitate de a stimula discuțiile cu Rusia.
Planul celor trei puteri ar urma să se afle pe ordinea de zi a reuniunii NATO din iulie, ținută la Vilnius şi la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că vrea să participe în persoană. Totuși, orice decizie despre eventualele negocieri de pace dintre Kiev şi Moscova depinde în întregime de Ucraina, au subliniat oficialii europeni.
„Avantaj decisiv” pe front
Vineri, premierul Rishi Sunak a transmis că Occidentul ar trebui să dea Kievului arme, inclusiv avioane de război, pentru un „avantaj decisiv” pe câmpul de luptă. Însă retorica publică ascunde îndoieli tot mai profunde în privat, în rândul politicienilor britanici, francezi și germani, că Ucraina va fi capabilă să îi alunge pe ruşi din estul țării şi din Crimeea, pe care Kremlinul o controlează din 2014.
„Tot repetăm că Rusia nu trebuie să câştige, dar ce înseamnă asta? Dacă războiul continuă suficient de mult timp cu această intensitate, pierderile Ucrainei vor deveni insuportabile”, a avertizat un oficial francez de rang înalt. „Şi nimeni nu crede că vor putea să recupereze Crimeea”, a completat el.
Aceste discuţii diferă de declaraţiile preşedintelui Joe Biden şi ale altor lideri occidentali, care au făcut apel la unitate în faţa agresiunii ruse. Niciunul nu a menţionat perspectiva ca Ucraina să deschidă negocierile cu Moscova în viitorul apropiat, subliniază WSJ. În plus, oficialii americani au refuzat să comenteze pe marginea planului de securitate propus de cele trei state NATO.
Culisele discuțiilor Macron-Scholz-Zelenski
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz l-au sfătuit pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski că trebuie să înceapă să ia în considerare discuţii de pace cu Moscova, atunci când cei trei lideri s-au întâlnit la Paris, la începutul acestei luni.
În timpul cinei de la Palatul Élysée, Macron a fost mai sobru, explicându-i lui Zelenski că până şi doi duşmani de moarte (Franţa şi Germania) au fost nevoiţi să facă pace în cele din urmă, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Summitul NATO trebuie să producă o ofertă clară pentru Ucraina, de asemenea, pentru a-i oferi lui Zelenski o victorie politică pe care să o poată prezenta acasă ca un stimulent pentru negocieri”, a punctat oficialul britanic. „Războaiele Rusiei au tendinţa de a îngheţa şi apoi de a se dezgheţa, de aceea, Ucraina va avea nevoie de mai multe garanţii din partea noastră”, a indicat acesta.
De ce se teme Europa Centrală şi de Est
Pe de altă parte, majoritatea țărilor din Europa Centrală şi de Est se tem că încurajarea Kievului de a negocia înainte ca Rusia sau Ucraina să fie pregătite pentru asta ar putea fi exploatată de Putin. În acelaşi timp, flancul estic al NATO nu dorește să apară ca un obstacol în calea discuțiilor de pace.