27 oct. 2023 | 13:18

Trei companii din domeniul criptomonedelor, acuzate de fraudă. Cum au fost păcăliți oamenii

ACTUALITATE
Trei companii din domeniul criptomonedelor, acuzate de fraudă. Cum au fost păcăliți oamenii

Procurorii au acuzat trei companii din domeniul criptomonedelor de fraudarea investitorilor cu peste un miliard de dolari.

Procurorul general al statului New York, Letitia James, a afirmat că Gemini, o platformă de tranzacționare a criptomonedelor, și-a indus în eroare clienții în legătură cu riscurile unui cont de investiții pe care îl oferea, care promitea dobânzi ridicate pentru criptomonede, scrie BBC.

Vezi și: Merită să mai bagi banii în criptomonede? Ai fi surprins

Fraude masive cu criptomonede

De asemenea, Genesis, o firmă de creditare criptografică, și compania-mamă Digital Currency Group au fost implicate în acest program.

Genesis a fost închisă în noiembrie anul trecut, blocând accesul clienților la fondurile lor, imediat după colapsul FTX, o altă platformă de criptomonede condusă de Sam Bankman-Fried, care se confruntă acum cu propriile acuzații de fraudă.

Genesis, care a acordat împrumuturi semnificative altor companii, a intrat în faliment câteva luni mai târziu.

Digital Currency Group și Gemini au afirmat că intenționează să se apere împotriva acuzațiilor.

Vezi și: Bitcoin ar putea ajunge la 100.000 de dolari, cât mai avem de așteptat: previziunea experților despre criptomonede

O bunicuță de 73 de ani, printre păgubiți

Cele trei companii au colaborat la Gemini Earn, o platformă lansată în 2021 care permitea utilizatorilor să împrumute criptomonede la Genesis în schimbul unor dobânzi de peste 7%.

În cadrul procesului, procurorii au susținut că Gemini știa de la început că Genesis se confrunta cu dificultăți financiare, dar nu a informat corect clienții cu privire la riscurile de a acorda împrumuturi companiei. În schimb, Gemini susținea că aceste împrumuturi fuseseră verificate.

În iunie 2022, riscurile s-au accentuat când Genesis a înregistrat pierderi de peste un miliard de dolari în urma prăbușirii unei alte companii de criptomonede.

Procurorii au afirmat că Genesis și DCG au încercat să ascundă situația prin diverse manevre financiare și rapoarte false, inclusiv cele trimise către Gemini, în timp ce public susțineau că bilanțul lor era solid.

În vara anului 2022, unii dintre angajații din conducerea Gemini s-au arătat suficient de îngrijorați pentru a-și retrage propriile fonduri.

Procurorul general James a subliniat că această presupusă fraudă a afectat investitori din clasa de mijloc, menționând cazul unei bătrâne în vârstă de 73 de ani, printre cei 232.000 de investitori afectați.

Vezi și: Cea mai nouă lovitură pentru amatorii de Bitcoin și alte criptomonede, confirmată oficial: procesul care poate îngropa piața

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele