Transfer de avere fără impozite către copii, în România: ce trebuie să știe părinții, care-i procedura
Un studiu realizat de KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor, în 57 de țări din lumea întreagă, a avut ca scop determinarea valorii taxelor pe care acestea le percep, în cazul transferului de avere către copii, printre altele.
De vreme ce unele țări cer impozite destul de mari, altele nu impozitează deloc, iar România este un asemenea exemplu pozitiv.
Acest raport scoate în evidență importanța momnitorizării sistemului fiscal, însă și evoluția acestuia în ceea ce privește afacerile de familie de acest fel.
Elveția, România, Polonia, Slovacia, Noua Zeelandă și Australia, țările unde transferul de avere nu este impozabil
Elveția, România, Polonia, Slovacia, Noua Zeelandă și Australia nu impozitează transferul între generații. În acest fel, se încurajează continuarea afacerilor, din generație în generație.
„În România, transferul afacerilor prin moștenire ori donație nu este considerat venit impozabil atunci când este realizat către membri din noua generație a familiei. Chiar dacă legislația fiscală din România legată de transferul afacerii este favorabilă, acest lucru nu este suficient pentru o planificare fiscală sustenabilă.
Un eventual transfer al afacerii de familie trebuie să ia în considerare și legislația altor jurisdicții în care se desfășoară poate o parte a activității economice, sau mai ales trebuie să țină cont și de situația fiscală a beneficiarilor – i.e. în cazul unor membri de familie care nu locuiesc în România și care sunt rezidenți fiscal ai unui alt stat”, a spus Daniel Jinga, Associate Director, Consultanță Fiscală, KPMG în România, potrivit adevarul.ro.
Conform acestui studiu, la polul opus se află Venezuela, țară care are are cel mai ridicat nivel de taxare, dar și Spania, Coreea de Sud și Franța.
„România oferă condiții favorabile și oarecum stabile în cazul transferului afacerilor de familie prin donație și/sau moștenire. Cu toate acestea, la nivel internațional, subiectul este în curs de revizuire. De exemplu, într-un studiu prezentat în iulie anul trecut, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să revizuiască cadrul fiscal aplicabil moștenirilor și donațiilor.
În consecință, întreprinderile de familie trebuie să urmărească îndeaproape evoluțiile legislative din toate jurisdicțiile în care își desfășoară activitatea sau în care locuiesc beneficiarii acestor afaceri de familie”, a declarat, de asemenea, René Schöb, conform sursei citate anterior.