Trăim cele mai grele vremuri după cel de-al Doilea Război Mondial: ce mai rău, de-abia acum urmează
Nu e nevoie să fii expert în economie pentru a-ți da seama că perioada pe care o traversăm acum este una critică, marcată de crize în cascadă, mai ales de una a costului vieții fără precedent în ultimele decenii.
Când vorbim despre criza costului vieții ne referim la inflația scăpată de sub control, care a majorat prețurile la toate bunurile și serviciile de larg consum. Fie că vorbim despre alimente, combustibil sau facturi, toate au astăzi un preț mult mai piperat decât în urmă cu un an.
De fapt, asistăm la cea mai gravă criză a costului vieții după cel de-al Doilea Război Mondial, după cum notează economiștii Financial Times, în cea mai recentă analiză pe care au realizat-o.
Aceștia au pus sub lupă situația prețurilor din Uniunea Europeană, deci inclusiv a celor din țara noastră, iar rezultatele studiului ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece se pare că nici viitorul nu va arăta mai bine. Va trebui să ne obișnuim să facem față prețurilor mari cu o putere de cumpărare semnificativ diminuată.
În cadrul analizei respective se vorbește despre faptul că, în ultimul an, veniturile reale ale europenilor au intrat în declin. Practic, chiar dacă unora dintre angajați le-a fost majorat salariul, din cauza ratei inflației, creșterea nu se resimte, iar oamenii respectivi trăiesc de fapt mai prost decât înainte, când aveau un salariu mai mic, dar inflația era mai redusă.
Trebuie să ne obișnuim cu sărăcia, vin vremuri mai grele!
Cifrele arată că veniturile reale au scăzut cu 6,5% între 2020 și 2022 în zona euro. Conform celor mai recente previziuni conturate de prestigioasa publicație, până la sfârșitul anului 2024 vor rămâne cu 6% sub nivelul din 2020.
Cel mai grav lucru constă în faptul că nu vom scăpa de prețurile mari, deși pe hârtie inflația se va tempera.
„Deși se pare că ratele inflației vor scădea, prețurile nu vor scădea!”, a declarat Victoria Scholar, șefa departamentului de investiții de la Interactive Investor.
„Presiunea asupra bugetelor gospodăriilor și presiunile legate de costul vieții vor continua”, a mai adăugat oficialul.