07 feb. 2023 | 17:33

Toți șoferii trebuie să știe: s-a schimbat legea, acum pedepsele sunt foarte dure

ACTUALITATE
Toți șoferii trebuie să știe: s-a schimbat legea, acum pedepsele sunt foarte dure

Șoferii din România trebuie să fie atenți în această perioadă, deoarece asistăm la modificări importante aduse legislației rutiere.

Mai exact, la începutul acestei săptămâni, de Senat a trecut o propunere legislativă deosebit de importantă, ce are mari șanse să intre în vigoare în scurt timp. Chiar dacă legea despre care vorbim încă nu se aplică, este foarte posibil să fie doar o chestiune de săptămâni până când acest lucru se va întâmpla.

Concret, este vorba despre un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru șoferii ce se fac responsabili de evenimente rutiere tragice.

Practic, se propune ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea cu executare. Astfel, în aceste situații, nimeni nu mai scapă de brațul legii, stând acasă pur și simplu, ci merge să-și execute pedeapsa privativă de libertate.

Noile măsuri sunt menite să descurajeze șoferii să aibă astfel de comportamente la volan, să sporească vigilența și să ofere un exemplu în societate, astfel încât numărul accidentelor rutiere, foarte ridicat în țara noastră, să scadă considerabil și multe vieți să fie salvate.

Se face direct închisoare cu executare!

Știm cu toții că, anual, numeroase accidente rutiere au drept principală cauză consumul de substanțe interzise și mai ales de alcool. Deși câteva pahare de alcool pot părea insignifiante și te pot face să simți că ai control asupra situației, e nevoie de o secundă de neatenție sau de reacție întârziată pentru ca o nenorocire să se întâmple.

Prin urmare, inițiatorii proiectului își doresc ca oamenii să se teamă de pedeapsă și să evite să se mai urce la volan dacă se află într-o anumită stare.

„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului.

Practica instanţelor de judecată de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.