23 iun. 2023 | 07:25

Toți șoferii din România trebuie să știe: cum eviți amenda și îți păstrezi și sănătatea

ACTUALITATE
Toți șoferii din România trebuie să știe: cum eviți amenda și îți păstrezi și sănătatea

Sunt o mulțime de reguli schimbate pentru conducătorii de autovehicule anul acesta. Iar amenzile nu sunt deloc neglijabile.

Una dintre modificări se referă la comportamentul agresiv la volan. Șoferii care au un astfel de comportament riscă amenzi usturătoare, dar și suspendarea permisului.

Așadar, amenzile sunt cuprinse între 582 și 725 de lei (clasa a II-a de sancțiuni), iar permisul poate fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, scrie gândul.ro.

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea de către conducătorul unui vehicul pe drumuri publice a unor manevre de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier.

Exemple:

  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Punctul de amendă

Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei

Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.