07 aug. 2023 | 08:00

Toți șoferii care își cumpără mașini la mâna a doua în România trebuie să știe: anunțul RAR care te scapă de păcăleli, țepe

ACTUALITATE
Toți șoferii care își cumpără mașini la mâna a doua în România trebuie să știe: anunțul RAR care te scapă de păcăleli, țepe

În ultimul an, în România, au explodat achizițiile de mașini noi. Principalul argument pentru această nouă realitate de pe meleaguri mioritice este că românii nu mai au încredere în autoturismele la mâna a doua. Acestea au devenit exagerat de scumpe și vin la pachet cu o serie de riscuri ascunse. Oficialii RAR încearcă să întindă o mână de ajutor.

În speranța că vor ajunge din ce în ce mai puține mașini cu probleme pe străzile din România, oficialii de la Registrul Auto Român (RAR) au demarat un proiect intitulat RAR eXpert. Momentan, acesta este disponibil doar în Cluj și București, dar va fi extins în perioada următoare și alte localități din țară. Pe de altă parte, decât să faci o investiție proastă într-un autoturism SH, mai bine faci și un drum până la Capitală ca să te asiguri că este totul în regulă. Nu de alta, dar poți face o programare pe internet, durează aproximativ două ore tot procesul și nici nu implică niște costuri fabuloase.

Cum te ajută RAR să eviți o mașină la mâna a doua cu defecte ascunse

La momentul de față, Registrul Auto Român oferă posibilitatea efectuării unor verificări prealabile achiziționării unui autoturism. Prin RAR eXpert, disponibil momentan doar în București și Cluj, cei interesați pot efectua o constatare tehnică, de identificare și de integritate a mașinii dorite.

Ca referință, instituția oferă trei pachete, care pot fi achiziționate împreună sau separat și care presupun o verificare tehnică (care costă aproximativ 250 lei), una de identificare (356 lei) și o diagnoză on board, prin care se verifică numărul real de kilometri (168 lei). Durata acestor verificări este de aproximativ două ore și se pot face în urma unei programări telefonice sau online, conform Avocatnet.ro.

Dincolo de personajul priceput din rândul angajaților RAR, este bine de știut că autoritatea are în dotare aparatură de ultimă generație pentru identificarea problemelor structurale, de integritate a șasiului sau de aliniament.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele