13 apr. 2023 | 08:55

Toți românii trebuie să știe recomandarea experților: riști să rămâi fără bani, să-ți fie sparte conturile, dacă nu faci asta

ACTUALITATE
Toți românii trebuie să știe recomandarea experților: riști să rămâi fără bani, să-ți fie sparte conturile, dacă nu faci asta

Majoritatea românilor reprezintă victime sigure pentru hackeri și hoți cibernetici. Sumele de bani pierdute din neatenție sau neștiință sunt fabuloase. În acest context, Directoratul Național de Securitate Cibernetică vine cu un avertisment important, un anunț menit să micșoreze consecințele financiare dezastruoase.

Concepte de bază de securitate online sunt complet abstracte pentru un număr record de români. Din acest motiv, se ajunge în situația în care, un moment de neatenție te poate costa foarte scump. Cel mai frustrant este că, aproape de fiecare dată, o parolă puternică pe care nu o împărtășești cu nimeni îți poate face viața semnificativ mai ușoară. Important este să nu neglijezi niciodată securitatea online și, mai ales, să conștientizezi potențialele consecințe.

Ce se întâmplă cu conturile tale online, la ce trebuie să fii atent

”Parola dvs. este prima linie de apărare împotriva amenințărilor cibernetice! Creați parole puternice și distincte pentru fiecare dintre conturile dvs. online”, a transmis DNSC.

Specialiștii DNSC încurajează românii să facă un efort, atunci când își creează fiecare parolă, să combine litere mari, litere mici, numere și caractere speciale, precum !@?#. ”Și nu uitați să activați autentificarea cu doi factori (2FA) pentru un strat suplimentar de protecție, acolo unde serviciul de autentificare o permite”, au mai transmis specialiștii.

Pentru că în 2023 avem un număr record de conturi online și, în condiții ideale, fiecare dintre ele ar trebui să aibă propria parolă unică, oficialii DNSC recomandă și utilizarea unui manager de parole. În acest fel, îți protejezi toate celelalte parole cu una foarte complexă, știută doar de tine.

Ca sfaturi pentru realizarea unor parole ușor de reținut, poți folosi strada și numărul pe care te-ai născut sau la care locuiești, țara și anul în care ai zburat pentru prima oară. Evită combinațiile evidente formate din numele părinților, numele fraților sau surorilor. Animale de companie de asemenea nu ar trebui să fie incluse în parole, pentru simplul fapt că sunt ușor de ghicit.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele