Toți românii cu credite la bancă trebuie să știe, s-a schimbat legea în România: cine are de câștigat acum, cine pierde
România este o țară de oameni cu împrumuturi generoase la bancă. Foarte multe locuințe sunt achiziționate cu credit, iar obsesia pentru carduri de credit a luat și ea amploare. În acest context, autoritățile vor să se asigure că cei care profită de acest servicii, românii obișnuiți, sunt tratați corect.
Legislația aferentă sistemului bancar a suferit mai multe modificări în această săptămână, cele mai multe dintre ele în favoarea creditaților, nu a băncilor care oferă credite. Este important de reținut că și instituțiile financiare nebancare sunt afectate de acest mecanism.
De exemplu, după intrarea în vigoare a inițiativei legislative, orice român își va putea calcula, printr-un simulator online, dobânda anuală efectivă (DAE) pentru un credit imobiliar. În plus, oamenii cu datorii la bănci nu vor mai putea fi deranjați de recuperatorii de creanțe, de bancă sau alte instituții în timpul nopții, cum se întâmplă în prezent.
S-a schimbat legea pentru românii cu credite
Modificările apărute prin Legea 134/2023 se aplică în piață începând cu 26 mai și vizează contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. Prima vizează disponibilitatea online a unui simulator care să faciliteze calcularea DAE aferentă creditului, indiferent de sumă și perioada de creditare.
Conform Avocatnet, prin noua lege, comisionul de administrare cont curent intră, alături de cel pentru analiza dosarului sau cel unic, în lista celor ce trebuie stabilite în sumă fixă, suma percepută tuturor consumatorilor cu acelaşi tip de credit trebuind să fie, în mod obligatoriu, aceeaşi pentru credite acordate în aceeaşi perioadă.
O altă particularitate benefică introdusă acum vizează românii cu credite în valută. Băncile din România, începând cu această săptămână, nu vor mai avea dreptul să refuze încasarea ratelor de credit în moneda creditului. Modificarea ține cont de faptul că, printr-o eventuală conversie, moneda creditului se schimbă și automat ea nu mai coincide cu moneda în care s-a acordat inițial creditul.
Tot pentru cei cu împrumuturi în valută, se schimbă modul de raportare a cursului de schimb. De acum înainte, se va lua în calcul cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României (BNR) și valabil la data încheierii contractului între moneda contractului de credit și moneda națională.
În cazul românilor care optează pentru rambursarea anticipată parțială, consumatorul va putea să aleagă una din trei variante:
- menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale;
- diminuarea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale;
- diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.
Creditorul are obligația de a informa consumatorul cu privire la acest drept. O copie a simulării furnizate va fi păstrată de creditor, iar altă copie va fi înmânată consumatorului.