Toți românii cu credit la bancă sunt vizați, ce sunt clauzele abuzive. Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene care face diferența
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/11/card-bancar-bani-in-banca-numerar-cash-6-1.jpg)
Majoritatea creditelor bancare sunt dezavantajoase pentru simplul faptă că așa funcționează băncile, din asta fac bani. Pe de altă parte, unele dintre ele sunt extraordinar de dezavantajoase din cauza unor clauze abuzive a căror definiție nu este cunoscută de mulți români.
Din acest motiv, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în urmă cu puțin timp că, în situația unui împrumut bancar, atunci când există un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile contractanților, în detrimentului consumatorului, vorbim de o clauză contractuală abuzivă. Discrepanța, de cele mai multe ori, se traduce prin costuri suplimentare diferite de dobânzile asumate și transparente care sunt vădit disproporționate în raport cu suma împrumutată și cu serviciile furnizate de creditor, în speță banca.
De unde a pornit procesul pentru clauzele bancare abuzive
Procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost intentat de trei polonezi. Cetățenii obișnuiți au încheiat contracte bancare pentru un credit de consum aparent normal, doar pentru a se trezi că au de plătit costuri și comisioane suplimentare care au ajuns să depășească cu mult suma împrumutată și dobânzile aferente. În prima fază, au apelat la o instanță poloneză pentru a declara clauzele abuzive, când au văzut că sunt obligați să plătească cu câteva zeci de procente peste sumele împrumutate. Ca pachetul de ilegalități să fie complet, oamenii au ajuns să fie hărțuiți la domiciliu să plătească ratele în numerar.
Conform Avocatnet.ro, Instanța poloneză a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să interpreteze Directiva privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu cei trei clienți. Aceasta a solicitat să se stabilească dacă costurile creditului, altele decât dobânzile, pot fi considerate abuzive doar pentru că aceste costuri sunt în mod vădit excesive în raport cu prestația furnizată.
Astfel s-a stabilit definiția clauzei abuzive ca fiind cea care provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile contractanților, în detrimentul consumatorului.
Persoanele care se împrumută trebuie protejate de instanțele naționale
Deși definiția clauzelor s-a stabilit de către CJUE, aceeași instanță europeană a hotărât și că, în final, cade în sarcina instanțelor naționale să stabiliească dacă acea descriere se pretează băncilor care acordă împrumuturile.
În condiții ideale, o astfel de decizie ar trebui să faciliteze stabilirea unei reglementări mai stricte pentru bănci și, implicit, să faciliteze un grad de protecție sporit pentru persoanele care se împrumută și, de cele mai multe ori, nu cunosc foarte bine limbajul bancar. În final, deciziile instanței europene au impact asupra drepturilor consumatorilor și pot fi invocate de aceștia în procesele aflate pe rolul instanțelor naționale.