24 apr. 2023 | 09:57

Toți românii cu card bancar trebuie să cunoască aceste detalii: așa faci economie la banii din cont

ACTUALITATE
Toți românii cu card bancar trebuie să cunoască aceste detalii: așa faci economie la banii din cont

Majoritatea oamenilor întâmpină dificultăți majore când vine vorba de făcut economii. În același timp, însă, oameni cu venituri mici reușesc în fiecare lună să pună ceva deoparte. Deși s-ar putea să nu fie evident, modul în care îți ții banii și îi cheltui influențează abilitatea ta de economisire sau de a-i risipi.

Modul în care îți ții banii în buzunar, conform experților, influențează ușurința cu care îi cheltui. Deși variantele sunt doar două, numerar sau pe card, una este semnificativ mai avantajoasă decât alta. Declicul este la nivel emoțional, iar mai multe studii citate de Gulf News au concluzionat că o persoană care plătește cu bani cash se concentrează mai ales pe prețul unui produs sau serviciu, în timp ce efectuarea unei plăți cu cardul este influențată aproape exclusiv de beneficii. Ce îți aduce în plus.

Economiile se fac din numerar

La nivel de analiză comportamentală, mai multe studii au arătat că o persoană cheltuiește mult mai ușor, cu mai multă nonșalanță, bani în format digital, pe card, decât numerar. Decizia este luată la nivel inconștient, iar fenomenul are și un nume, ”prima cardului de credit”.

„Fenomenul „prima cardului de credit” apare ca urmare a unei dureri emoționale asociate cu cheltuirea banilor, situație care limitează cheltuielile, spre deosebire de achizițiile făcute inconștient, atunci când se plătește cu cardul de plastic”, a explicat Matthew Griffin, economist comportamental din Marea Britanie.

„Este o lecție care se aplică chiar și oamenilor prudenți din punct de vedere financiar: doar pentru că plătiți soldurile cardului în fiecare lună pentru a evita taxele financiare, nu înseamnă că aceste carduri nu vă fac rău. Este posibil să cheltuiți în exces, pur și simplu din cauza metodei de plată pe care o alegeți”, a adăugat expertul.

La concluzii similare legate de creșterea chetuielilor odată cu îmbrățișarea cardului de credit au ajuns și cercetători de la Massachusetts Institute of Technology din SUA, Harvard și Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Ca un experiment interesant organizat de MIT, în cadrul unei licitații pentru bilete la evenimente sportive, participanții care au folosit cardul de credit pentru a licita, în defavoarea numerarului, au fost dispuși să plătească de două ori mai mult.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele