Toți românii care stau la casă trebuie să știe, este complet interzis: nu faci ce vrei în curtea ta
Percepția generală când vine vorba de o casă la curte este că, imediat după ce ți-ai dobândit proprietatea, poți să faci ce vrei pe terenul tău. Legislația în vigoare din România vine însă cu surprinzător de multe restricții, mai ales dacă ai vecini.
Codul Civil reglementează într-o manieră foarte precisă particularitățile plantării de pomi de orice fel în raport cu gardul vecinului, cu proprietatea de lângă tine. Deși există excepții de la regulă care pot fi stabilite prin legislația locală sau vreun obicei specific locului, legislația națională prevede că, sub nicio formă nu poți planta un copac la o distanță mai mică de 2 metri de gardul vecinului. În cazul în care nu există o delimitare prin gard între proprietăți, linia de hotar va fi folosită ca referință pentru interdicție.
Ce spune legea despre copacii din curtea ta
Distanța de doi metri din Codul Civil se măsoară de la inima arborelui, centrul tulpinii, și până la linia de delimitare a proprietății. Ideea de bază a acestei particularități legislative este menită să prevină afectarea integrității gardului, dar și să împiedice accesul la proprietatea vecină.
Dacă ești găsit vinovat de această faptă, pe cheltuiala ta ca persoană care a plantat pomul, vei fi nevoit să-l tai. De partea cealaltă a baricadei, vecinul are tot dreptul să taie ramurile sau rădăcinile care se extind în proprietatea lui și să păstreze fructele care cad pe terenul său.
„(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, se arată în articolul 613 din Codul Civil.