29 dec. 2023 | 13:55

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe. Ce trebuie să faci ca să fii în regulă la ANAF

ACTUALITATE
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe. Ce trebuie să faci ca să fii în regulă la ANAF

În lumina schimbărilor fiscale semnificative, persoanele fizice care obțin venituri din închirierea apartamentelor de bloc se confruntă cu ajustări majore în modul în care vor fi taxate.

Vezi și: Se dau până la 750 de lei de la stat pentru românii care stau la bloc. La ce se pot folosi banii, care sunt condițiile de acordare

Ce trebuie să știi, dacă deții o locuință într-un bloc

O analiză realizată de o companie de consultanță dezvăluie modificările esențiale care vor avea un impact profund asupra impozitării veniturilor din chirii pentru proprietarii de imobile.

Investițiile în proprietăți imobiliare pentru a obține venituri stabile și previzibile au devenit o opțiune atractivă pentru tot mai mulți români în căutarea modalităților de multiplicare a veniturilor.

Cu toate acestea, schimbările recente în legislația fiscală aduse de Ordonanța de urgență 115 din decembrie 2023 au adus modificări substanțiale în privința taxării veniturilor din închirieri imobiliare pentru persoanele fizice.

Potrivit analizei cu pricina, modificările aduse de această ordonanță vor implica o abordare diferită a impozitării veniturilor din chirii.

De acum înainte, indiferent de numărul contractelor de închiriere pe care le dețin, persoanele fizice nu își vor mai putea deduce cheltuielile pentru stabilirea veniturilor impozabile din chirii.

Aceste venituri ar urma să fie taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără necesitatea justificării acestor cheltuieli prin documente.

Înainte de modificările actuale, persoanele fizice puteau opta pentru deducerea unor cheltuieli la stabilirea impozitului, pe baza datelor din contabilitate, pentru veniturile din chirii.

Mai mult, cei care aveau mai mult de cinci contracte de închiriere încadrau fiscal aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente și aveau posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat.

Aceste schimbări fiscale vor necesita o atenție sporită din partea persoanelor care dețin proprietăți imobiliare și obțin venituri din închiriere.

Ele trebuie să raporteze veniturile și să plătească impozitele la ANAF până la data de 25 mai a anului următor obținerii veniturilor, prin intermediul declarației unice.

Totodată, trebuie să înregistreze contractele de închiriere la ANAF în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului sau de la apariția oricărei modificări contractuale semnificative.

Vezi și: Amenzi de 10.000 de lei pentru românii care stau la bloc şi nu respectă aceste reguli. Detaliile la care trebuie să fie atenţi

30 aprilie, dată limită

Mai mult decât atât, noile reglementări includ un impozit suplimentar aplicabil persoanelor care dețin clădiri rezidențiale în România, de peste 2.500.000 lei.

Impozitul, stabilit la 0,3% din diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2.500.000 lei, trebuie declarat și plătit până pe 30 aprilie a anului pentru care se datorează.

Având în vedere aceste modificări legislative substanțiale, este esențial ca persoanele fizice să fie la curent cu noile reglementări fiscale și să evalueze impactul acestora asupra investițiilor lor imobiliare.

Consultanții recomandă o evaluare atentă a noilor reglementări pentru a înțelege în totalitate implicările fiscale și pentru a lua decizii informate în gestionarea veniturilor din închirierea imobilelor deținute personal.

Vezi și: Amenzi de până la 45.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Greșeala pentru care vor plăti scump

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele