17 iul. 2023 | 10:29

Toți românii care merg în vacanță trebuie să știe asta despre buletinele și pașapoartele românești: nu vrei să ai probleme la graniță

ACTUALITATE
Toți românii care merg în vacanță trebuie să știe asta despre buletinele și pașapoartele românești: nu vrei să ai probleme la graniță

În 2023, foarte mulți români merg în vacanță în străinătate, chiar și dacă o fac pentru doar câteva zile. Unii optează pentru drumul cu avionul, alții cu mașina sau cu trenul. Indiferent de varianta care te încântă, ar fi bine să știi câteva aspecte legate de pașaportul și buletinul românesc, pentru a evita surprize neplăcute.

Foarte mulți români știu că, în Uniunea Europeană, poți circula doar cu buletinul. În realitate, cartea de identitate este chiar mai ”puternică” decât pare la prima vedere și, pe lângă spațiul Schengen, îți facilitează accesul și în alte teritorii de pe bătrânul continent și în afara lui. Până acolo însă, merită să ai în vedere lista țărilor Schengen, acestea sunt primele în care poți intra doar cu buletinul: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ungaria și Croația.

Ca referință, în Europa, singurul teritoriu în care ai nevoie să prezinți pașaportul la graniță este Marea Britanie, care include Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor. Chiar și așa, este bine de știut că românii nu au nevoie de viză în Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda,Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Unde poți călători doar cu buletinul, dacă ești român

Românii au nevoie doar de cartea de identitate eliberată pe teritoriul României pentru a călători în următoarele state: Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

În ceea ce privește pașaportul românesc, acesta îți facilitează accesul fără viză prealabilă în 175 de țări din lume, poziționându-se pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index. Cel mai puternic pașaport este cel japonez, cu 193 de destinații posibile fără viză, urmat de cel din Singapore – 192 de țări, Coreea de Sud și Germania cu câte 192 de țări fiecare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele