31 iul. 2023 | 16:42

Tot mai multe firme fac restructurări. Domeniile cele mai afectate de faliment

ACTUALITATE
Tot mai multe firme fac restructurări. Domeniile cele mai afectate de faliment

Circa 3.200 de companii au intrat în insolvență în primul semestru. Interesul în creștere al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este mai evident, spun specialiștii CITR. 

Insolvențele, din ce în ce mai dese

Specialiștii în insolvență ai CITR au analizat evoluția restructurărilor și insolvenților din primul semestru al anilor 2023. Rezultatele arată că mediul de business arată un interes mare pentru noile produse de restructurare.

Numărul companiilor intrate în insolvență scade cu 6,2%, la 3.290, față de 3.510 în aceeași perioadă a anului trecut.

În rândul companiilor de impact, numărul celor intrate în insolvență crește ușor. 

„În ultimele șase luni, am simțit presiune asupra companiilor care trebuie să facă față unui cost de finanțare mai mare sau incapacității de a plăti datorii amânate foarte mult timp şi care s-au obișnuit cu paradigma aceasta. Interesul crescut al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este tot mai vizibil. 30 proiecte de concordat preventiv nu pare un număr mare, însă pentru economia României este un început de schimbare de mindset.

Având în vedere natura confidențială a procedurilor de restructurare, nu avem vizibilitate asupra tuturor proiectelor deschise, mai ales asupra acordurilor de restructurare, așadar putem estima că numărul companiilor care apelează la soluțiile restructurării este mai mare.” declară Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR.

Ce județ e fruntaș la insolvențe

În primul semestru al acestui an, 30 de companii au apelat la măsuri de restructurare ori concordat preventiv, dintre care 8 companii de impact.

În București, 695 de companii au apelat la procedura insolvenței. La nivel de județe, distribuția insolvenților din primul semestru al anului 2023 arată că Bihor e pe prima poziție, cu 241 de companii și 7,33% din totalul insolvenților înregistrate.

Clujul e pe locul 2, cu 174 de companii și o pondere de 5,29% din total, urmat de Constanța, cu 165 de companii, adică 5,02% din numărul insolvenților înregistrate la nivel național.