24 aug. 2023 | 12:04

Tot ce trebuie să știi despre pauza de masă. Ce drepturi ai ca angajat și ce obligații ai drept angajator

ACTUALITATE
Tot ce trebuie să știi despre pauza de masă. Ce drepturi ai ca angajat și ce obligații ai drept angajator

Pauza de masă este obligatorie pentru toți angajații care lucrează mai multe de șase ore pe zi, scrie în Codul Muncii. Această pauză nu este prevăzută în durata normală a timpului de muncă, iar includerea sa în cele 8 ore de lucru este adesea problematică. Angajații se întreabă de ce trebuie să stea 9 ore la muncă, cu o oră pauză de masă, dacă legea scrie că au dreptul la pauză de masă? 

Pauza de masă: ce trebuie să știe toți angajații și angajatorii

Pauza de masă este obligatorie salariaților care lucrează mai mult de șase ore pe zi. Dreptul angajaților la pauză de masă este un drept reglementat de Codul Muncii. 

„În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, scrie în Codul muncii.

Dar condițiile de acordare a pauzei de masă trebuie să apară în contractul colectiv de muncă. Angajatorii pot să prevadă în regulament că salariații nu au voie să părăsească incinta în timpul pauzei de masă, dar aceasta poate fi reglementată diferit la nivel intern. 

Este adevărat că la un program de 8 ore, pauza de masă îl obligă pe angajat să stea 9 ore la muncă.

În Codul Muncii scrie că pauzele nu se includ în durata zilnică normală a timpului de muncă. Deci, părțile pot conveni că pauza de masă e inclusă în durat acelor 8 ore de muncă, scrie avocatnet.ro.

Pauza de masă – dacă pleci de la birou și pățești ceva este accident de muncă?

În cazul angajaților cu normă parțială, situația pauzei de masă e alta. Legea spune că minorii care lucrează patru ore și jumătate au dreptul al pauză de masă, însă adulții trebuie să lucreze minimum șase ore pentru a avea parte de pauză de masă.

Dacă angajatul pleacă din incinta locului de muncă în pauza de muncă și suferă un accident, atunci acesta este considerat accident de traseu.

Iată ce spune legea SMM: „Accidentul survenit pe perioada pauzei reglementare de masă în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vătămarea sau decesul”.