24 iul. 2023 | 14:09

Topul țărilor în care angajații lucrează cel mai mult de acasă. Locul ocupat de România în clasament 

ACTUALITATE
Topul țărilor în care angajații lucrează cel mai mult de acasă. Locul ocupat de România în clasament 

Un clasament al țărilor din întreaga lume în care angajații lucrează cel mai mult de acasă a fost întocmit de Institutul Ifo din Munchen. Salariații români se numără printre cei care s-au îndrăgostit cel mai tare de acest mod de a-și câștiga traiul. Specialiștii au explicat care sunt motivele pentru care numeroase persoane îl preferă.

Locul ocupat de România în clasamentul țărilor în care munca de acasă este populară

România ocupă locul 7 în clasamentul țărilor în care munca de acasă este populară, cu o medie de 0,8 zile pe săptămână lucrată de acasă. Pe același loc se mai află: China, Ungaria, Austria, Portugalia și Mexic. Topul a fost realizat în baza unui sondaj.

Pe de altă parte, același sondaj arată că românii și-ar dori să lucreze mai mult timp de acasă. Mai exact, o medie de 1,8 zile pe săptămână, în timp ce angajatorii plănuiesc să le permită să lucreze astfel doar 1,2 zile pe săptămână.

„Ceea ce observăm este că angajații apreciază cu adevărat opțiunea de a lucra de acasă. Cu toate acestea, există un decalaj între numărul de zile în care angajații ar dori să lucreze de acasă și numărul pe care angajatorii lor îl planifică pentru ei”, a spus Mathias Dolls, director adjunct al Centrului Ifo pentru Macroeconomie și Sondaje.

Astfel de discrepanțe au fost observate în toate țările. De exemplu, în SUA, angajații vor să lucreze de acasă în medie 2,6 zile pe săptămână, dar lucrează astfel doar 1,4 zile. În Marea Britanie, mediile sunt de 2,3 zile versus 1,5, iar în Canada de 2,5 zile versus 1,7.

Primele țări în topul celor în care munca de acasă este cea mai populară

Țara în care se lucrează cel mai mult timp de acasă este Canada, cu o medie de 1,7 zile de muncă de acasă pe săptămână. Pe locul al doilea urmează Regatul Unit, cu o medie de 1,5; iar podiumul este completat de Statele Unite ale Americii, cu o medie de 1,4. Apoi, pe locul al patrulea urmează Australia, cu 1,3.

Locul cinci, cu o medie de o zi lucrată de acasă pe săptămână, este ocupat de: Noua Zeelandă, Țările de Jos, Germania, Finlanda și Chile. Locul al șaselea în clasament, cu o medie de 0,9, este ocupat de: Suedia, Spania, Africa de Sud, Singapore, Brazilia și Argentina.

După locul șapte în clasament ce este ocupat de România și țările menționate mai sus, urmează, pe locul opt, cu o medie de 0,7: Turcia, Taiwan, Polonia, Norvegia, Italia, Israel și Republica Cehă.

Locul nouă, cu o medie de 0,6, le aparține țărilor: Malaezia, Franța și Danemarca. Locul zece este ocupat de Grecia și Japonia, cu o medie de 0,5, iar locul 11 este ocupat de Coreea de Sud, cu o medie de 0,4.

Care sunt motivele pentru care numeroși angajați preferă munca de acasă

Cercetătorii i-au întrebat pe angajații care au răspuns la sondaj ce beneficii percep în ceea ce privește munca la birou și ce le place la munca de acasă.

Rezultatele arată că principalele avantaje ale muncii de acasă sunt eficiența în ceea ce privește timpul și costurile, precum și flexibilitatea.

Pe de altă parte, ceea ce apreciază cel mai mult angajații la munca la birou este interacțiunea cu colegii, o mai bună colaborare și o distincție clară între viața profesională și cea privată.

Conform Institutului Ifo, Sondajul pe care se bazează clasamentul a fost făcut în lunile aprilie și mai 2023. Au fost evaluate răspunsurile a aproximativ 42.400 de angajați cu normă întreagă din 34 de țări. Respondenții au vârste cuprinse între 20 și 64 de ani și au cel puțin o diplomă de liceu.