27 oct. 2023 | 14:22

Top 4 alimente pe care este mai bine să le mănânci crude. Care sunt cele pe care trebuie neapărat să le gătești

ACTUALITATE
Top 4 alimente pe care este mai bine să le mănânci crude. Care sunt cele pe care trebuie neapărat să le gătești

Consumul alimentelor în stare crudă a stârnit mari controverse de-a lungul timpului, unii susținând că substanțele nutritive se pierd în timpul procesului de gătire, iar alții spunând că în lipsa preparării termice s-ar putea alege cu probleme de sănătate. Specialiștii au întocmit un top al alimentelor pe care le recomandă crude și unul al alimentelor ce trebuie neapărat să fie gătite.

Ce spun cei care obișnuiesc să mănânce alimente crude

Cele mai multe variante ale dietelor bazate pe astfel de alimente implică un consum preponderent de alimente neîncălzite, negătite și neprocesate. În general, o astfel de dietă este bazată pe cel puțin 70% alimente crude și include adesea alimente fermentate, cereale încolțite, nuci și semințe, pe lângă fructe și legume crude.

Numeroși adepți ai acestui regim alimentar elimină din dietă produsele de origine animală și consumând în mare parte alimente vegetale crude. Cu toate acestea, un număr mic de oameni mănâncă și produse lactate, pește și chiar carne crudă.

Argumentul lor este că alimentele crude sunt mai nutritive decât cele gătite, pentru că enzimele și anumiți nutrienți se distrug în procesul de gătire. Unii chiar cred că mâncarea gătită este toxică.

Top 4 alimente recomandate în stare crudă

Printre alimentele ce sunt mai degrabă recomandate în stare crudă se numără broccoli. Când este negătit, acesta are de trei ori mai mult sulforafan – un compus din plante care luptă împotriva cancerului, decât cel preparat.

Din acest top face parte și varza. Gătitul acesteia distruge enzima myrosinase, care joacă un rol în prevenirea cancerului.

De asemenea, pe listă este inclusă și ceapa crudă, deoarece contribuie la prevenirea bolilor de inimă. Gătitul cepei reduce acest efect benefic.

În top mai este inclus și usturoiul. Compușii de sulf din cel crud au proprietăți anticancerigene. Gătitul acestuia distruge acești compuși.

Alimentele pentru care specialiștii recomandă prepararea termică

Totuși, în ciuda unor beneficii pentru sănătate ale consumului de fructe și legume crude, o dietă bazată exclusiv pe alimente crude presupune unele riscuri considerabile. Motivul este acela că unele alimente conțin bacterii și microorganisme periculoase ce sunt eliminate doar prin gătit.

De exemplu, sparaghelul este unul dintre alimentele ce trebuie să fie gătite înainte de a fi consumate. Prepararea termică a acestuia îi descompune pereții celulari fibroși, ceea ce face ca acidul folic și vitaminele A, C și E să fie mai ușor de absorbit.

Totodată, gătitul ciupercilor ajută la descompunerea agaritinei, un posibil carcinogen prezent în ciuperci. În plus, se eliberează și anumiți antioxidanți puternici specifici ciupercilor.

La rândul său, spanacul se află pe lista alimentelor ce sunt mai benefice pentru sănătate atunci când sunt gătite. În acest fel, organismul poate absorbi mai bine fierul, magneziul, calciul și zincul.

În cazul roșiilor, gătitul crește în mod considerabil conținutul de luteină, în timp ce în cazul morcovilor, gătitul lor crește conținutul de beta-caroten.

În ceea ce privește cartofii, amidonul din ei este aproape nedigerabil până când aceștia sunt gătiți. De altfel, legumele crude sau insuficient gătite conțin toxine periculoase numite lectine. Acestea sunt eliminate prin procesul de gătire.

Carnea crudă, peștele și carnea de pasăre pot conține bacterii ce pot provoca anumite boli. Gătitul acestora distruge bacteriile dăunătoare.