15 iul. 2023 | 09:15

Top 10 stațiuni balneare în România: unde merge să te recuperezi

ACTUALITATE
Top 10 stațiuni balneare în România: unde merge să te recuperezi

Ca în fiecare an, pensionarii beneficiază de bilete de tratament în stațiuni balneare din țară. Și în 2023, cererea este deosebit de mare, dar există și un clasament al destinației preferate a acestora. Mai jos, găsești Top 10 al stațiunilor balneare.

Top 10 stațiuni balneare în România

Și în 2023, pensionarii își pot trata afecțiunile în mai multe stațiuni balneare din țară. Pentru a beneficia de biletele de tratament, pensionarii trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii de care aparțin, în care menționează trei locații (stațiuni) și ulterior, în funcție de locurile disponibile, sunt repartizați.

La depunerea cererii, se prezintă și un act de identitate (carte de identitate/buletin) și cuponul de pensie. Apoi, în luna în care doresc să meargă la tratament, înainte de a fi selectați, trebuie să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie (valabil cel mult 30 de zile).

La fel ca în fiecare an, biletele de tratament balnear se acordă individual, iar o persoană poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

În luna iulie pleacă la băi pensionarii din seria 9,  începând cu data de 09.07.2023, în următoarele stațiuni: Băile 1 Mai, Bizușa, Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Băile Felix, Geoagiu Băi, Govora, Herculane, Moneasa, Neptun, Ocna Șugatag, Olănești, Sângeorz Băi, Sovata, Tășnad, Turda, Tușnad și Vatra Dornei.

Unde merge să te recuperezi

În Bistrița-Năsăud, seniorii  – mai ales cei cu pensii mici, de până în 2.000 de lei – s-au adunat la coadă cu dimineața în cap, pentru a prinde un bilet de tratament. Dar numărul solicitanților este mult mai mare decât cel al biletelor existente.

„Deși seria de bilete începe în fiecare an în luna martie și se termină în luna decembrie, beneficiarii sistemului de pensii și asigurații se înghesuie pentru lunile iulie și august. Nu putem să satisfacem pe toată lumea fiindcă primim un număr limitat de locuri.

În luna iulie, spre exemplu, avem 125 de bilete, iar cererea este între 1000 și 2000 de cereri pentru serie. De aici și nemulțumirile care apar”, a explicat Sanda Vișan, directorul Casei Județene de Pensii în ședința Colegiului prefectural, conform timponline.ro.

Pensionarii au stațiunile lor preferate deja, în funcție de experiențele avute în anii trecuți.

„Eu am fost la Băile Felix, la Padiș. O servire ireproșabilă, tratament, mâncare, totul foarte bun. Am mai fost la 1 Mai, la Geoagiu, la fel. Am fost prin mai multe stațiuni după cum au fost biletele. M-am simțit foarte bine. Apele calde ne fac bine nouă, bătrânilor”, a spus o doamnă, potrivit sursei citate.

O altă pensionară s-a declarat mulțumită de condițiile avute la mare, anul trecut.

„Am fost anul trecut la mare. Eu am fost mulțumită. La banii pe care i-am plătit, 600 de lei, jumătate din pensia de 1200 de lei, să am și tratament, și masă, și cazare, dar și mare este foarte bine. E o loterie dacă mai prind. Încă mai pot merge acum, dar peste un an sau doi nu știu dacă mai pot urca în tren să merg așa o distanță mare.

Pentru noi, pensionarii, la mare e ieftin. Nu ne luăm șezlong, mergem numai după-amiaza la plajă, o oră-două. Dacă ar fi să merg prin agenție nu mi-aș permite, nu mi-ar ajunge pensia”, a spus altă doamnă, potrivit sursei citate.

Dar iată care este Top 10 al stațiunilor balneare:

  1. Băile 1 Mai din județul Bihor pentru băile termale pentru bolile aparatului locomotor/reumatism;
  2. Băile Felix din județul Bihor pentru băile termale pentru bolile aparatului locomotor/reumatism;
  3. Vatra Dornei din județul Suceava pentru boli de inimă și ale aparatului circulator;
  4. Băile Tășnad din Satu Mare pentru ape termale pentru eficiente în tratarea reumatismului;
  5. Geoagiu Băi din Hunedoara pentru apele termale eficiente în bolile reumatice;
  6. Băile Herculane din Caraș Severin pentru ape termale eficiente în bolile reumatice;
  7. Covasna din județul Covasna pentru afecțiuni cardiace;
  8. Sovata din județul Mureș pentru ape sărate și lacul helio-termal;
  9. Ocna Șugatag din județul Maramureș pentru apele sărate;
  10. Eforie Nord din Constanța pentru odihnă și relaxare la Marea Neagră.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele