05 sept. 2023 | 09:53

Toate schimbările din noul an școlar, s-a schimbat legea pentru elevii și profesorii români. Ce trebuie să știe părinții, direct de la Minister

ACTUALITATE
Toate schimbările din noul an școlar, s-a schimbat legea pentru elevii și profesorii români. Ce trebuie să știe părinții, direct de la Minister

Mai avem o singură săptămână de vacanță până la începerea noului an școlar 2023-2024, care va include 36 de săptămâni de cursuri, împărțite în cinci module de învățare. Noile legi în domeniul Educației au fost deja aplicate, iar schimbările sunt considerabile, după cum vei afla în cele ce urmează.

Data de 11 septembrie marchează începutul celui de-al doilea an școlar organizat în cadrul celor cinci module de învățare.

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” pot fi programate de către fiecare școală în oricare dintre cele 5 module de învățare, în intervalul cuprins între 11 septembrie și 26 aprilie. Aceste date trebuie comunicate părinților și elevilor până la data de 1 octombrie 2023.

În ceea ce privește „vacanță de schi”, aceasta poate fi stabilită la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean.

Se schimbă modul în care elevii vor fi admiși la liceu

Conform noii legi a învățământului preuniversitar, elevii care încep clasa a V-a în această toamnă vor fi primii care vor trebui să se confrunte cu admiterea suplimentară la liceu.

Acest nou act normativ permite școlilor cu un număr mare de solicitări să organizeze o selecție suplimentară pentru ocuparea a 50% din locuri, folosind subiecte standard elaborate de către Ministerul Educației. În cadrul acestei admiteri suplimentare, liceele au posibilitatea de a desfășura cel mult două probe specifice profilului și specializării.

Posibilitatea școlilor de a organiza admitere suplimentară a stârnit îngrijorare atât printre părinți, cât și în rândul reprezentanților elevilor, din cauza temerilor că ar putea crea o presiune suplimentară asupra elevilor, contribuind la intensificarea meditațiilor, o mare problemă în țara noastră, de altfel.

În vara anului 2027, elevii care termină ciclul gimnazial vor susține atât examenul de Evaluare Națională, la fel ca toți ceilalți elevi, cât și un examen suplimentar pentru a intra în liceul dorit.

Celelalte 50% din locuri vor fi atribuite prin intermediul unui proces de repartizare computerizată, bazat pe rezultatele obținute la Evaluarea Națională.

Conform legii, până la 10% dintre locuri trebuie alocate prioritar elevilor cu dizabilități, cu cerințe educaționale speciale și elevilor de etnie romă, în funcție de rezultatele obținute la Evaluarea Națională.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor în anul școlar 2023-2024

Noua lege a învățământului preuniversitar aduce modificări semnificative în ceea ce privește acordarea burselor pentru elevi.

Așadar, începând cu noul an școlar, elevii din ciclul gimnazial și liceal vor putea beneficia de patru tipuri de burse: bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și bursă de excelență olimpică.

Bursa de studiu și cea de performanță sunt eliminate, în schimb, valoarea bursei de merit va fi mărită la 450 de lei pe lună.

De asemenea, bursa socială va ajunge la 300 de lei, iar bursa tehnologică va fi, la rândul său, de 300 de lei pe lună. Bursele de excelență pentru olimpici vor începe de la 700 de lei și pot ajunge până la 3.000 de lei pe lună.

Una dintre schimbările semnificative este eliminarea pragului de medie de 9,50 în acordarea burselor de merit, înlocuit cu cota de 30% dintre elevii dintr-o clasă, indiferent de media lor.

Pe lângă aceste modificări, legea prevede că, începând cu anul școlar 2027-2028, evaluările și examenele naționale vor fi standardizate și digitalizate în totalitate.

De asemenea, vor exista evaluări scrise obligatorii la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a la materiile limbă și comunicare și matematică și științe.

Schimbări și la Bacalaureat, dar și în cazul învățământului superior

În ceea ce privește Bacalaureatul, apar modificări semnificative. Se introduce Bacalaureatul tehnologic și se adaugă o probă de competențe de bază.

În ceea ce privește învățământul superior, noul act normativ prevede extinderea la patru ani a duratei studiilor doctorale, permitând unui îndrumător de doctorat să ghideze simultan opt studenți-doctoranzi. Această regulă va intra în vigoare începând cu anul universitar 2026-2027.

Transportul gratuit pentru studenți, în stand-by

Noua Lege a Educației include prevederi referitoare la reducerea tarifului pentru transportul cu trenul pentru studenți. Potrivit acestor modificări, reducerea a fost majorată de la 50% la 90% din prețul biletului de tren, iar vârsta până la care această reducere se aplică a fost crescută la 30 de ani.

Cu toate acestea, CFR și alte companii private de transport feroviar au anunțat că legitimațiile de călătorie cu gratuitate sau reducere la transportul pe calea ferată vor fi eliberate începând cu data de 3 septembrie 2023 doar pentru elevi.

Pentru studenți, acestea vor deveni disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele