18 mai 2023 | 19:45

Tinerii din România fug de muncă? Analiza care ne face de rușine, stăm pe banii părinților în loc să ne angajăm

ACTUALITATE
Tinerii din România fug de muncă? Analiza care ne face de rușine, stăm pe banii părinților în loc să ne angajăm

Facem noi ce facem și din nou apărem cap de listă în analize europene care nu ne fac cinste. De data aceasta, cifrele vin de la Eurostat și aruncă o lumină proastă asupra tinerei generații din România, care pare cam dezinteresată de piața muncii.

Conform datelor citate, se pare că țara noastră se numără printre statele membre ale comunității europene în care tinerii aveau cele mai puține contracte de muncă temporare. Când vorbește despre tineri, Eurostat are în vedere românii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Cifrele pe care ni le-a pus la dispoziție Eurostat sunt în măsură să ne ajute să ne conturăm o idee despre ce se întâmplă pe piața muncii din România, mai ales cu tânăra generație.

Fug de muncă tinerii din România sau e doar un mit? Cifrele care ar trebui să te pună pe gânduri

În schimb, în alte țări din UE situația stă cu totul și cu totul diferit. Există țări unde un procent semnificativ de tineri lucrează cu un contract de muncă temporar. Vorbim, de exemplu, despre Portugalia, unde Eurostat identifică un procent de 40%. Spania vecină are și ea 39%, Italia vine tare din spate cu 38%.

Când vine vorba despre noi, procentul e de doar 4,9%, dar nu suntem singurii, dacă acest aspect ne poate aduce vreo consolare. Ca referință, o situație similară o regăsim în țări precum Letonia și Lituania care înregistrează ambele câte 3%, dar și în Estonia, care are un procent de 5%.

La nivelul întregii comunități europene, numărul tinerilor ce munceau anul trecut în baza unui contract temporar de muncă este unul impresionant, cifrat la 24 de milioane de persoane per total. Vorbim despre 12% din totalul persoanelor angajate cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani.

Tot din documentele proaspăt publicate de statisticienii europeni aflăm că ponderea lucrătorilor temporari în rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani care au un loc de muncă variază în funcție de nivelul de educație și de prezența copiilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele