01 mart. 2023 | 12:12

TikTok, interzisă într-o țară europeană: aplicația, un posibil instrument de spionaj

ACTUALITATE
TikTok, interzisă într-o țară europeană: aplicația, un posibil instrument de spionaj

În ultimii ani, TikTok a făcut subiectul mai multor scandaluri la scară largă, până în punctul în care autoritățile din mai multe țări importante, începând cu SUA și Canada, au impus ștergerea aplicației de pe dispozitivele guvernamentale. De fiecare dată, argumentul a ținut de acuzații de spionaj, legătura rețelei de socializare deținută de o companie chinezească cu autoritățile din China.

Statele Unite ale Americii cochetau de mulți ani cu interdicții referitoare la TikTok, încă de pe vremea când Donald Trump era președinte. Dacă la început legăturile cu autoritățile de la Beijing păreau mai degrabă subiect de conspirații decât altceva, între timp, argumentele legate de spionaj au devenit suficient de puternice pentru ca rețeaua de socializare să fie interzisă în Canada, Taiwan, Indonezia, Bangladesh, Pakistan și mai multe țări din Uniunea Europeană pe dispozitivele angajaților guvernamentali. Cea mai recentă țara care a luat o decizie similară este Danemarca.

TikTok începe să arate din ce în ce mai rău

Deși va fi aproape imposibil să restricționezi accesul la TikTok la nivel global, chiar și printre cetățenii unei singure țări, măsurile luate în ultimele săptămâni și luni la adresa companiei chinezești care deține rețeaua de socializare, ByteDance, îi vor păta cu siguranță imaginea. În teorie, ar trebuie să-i scadă și numărul de utilizatori, dar este improbabil.

”Apreciem că unele guverne au ales în mod inspirat să nu implementeze astfel de restricții din cauza lipsei de dovezi care să ateste că ar fii nevoie, dar este dezamăgitor să vezi că alte organisme guvernamentale și instituții interzic TikTok pe dispozitivele angajaților fără dezbateri sau dovezi”, se arată într-un comunicat al rețelei de socializare pentru ABC News.

Revenind însă la situația recentă din Danemarca, Parlamentul a solicitat deputaților și întregului personal din instituție să dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu din cauza ”riscului de spionaj”, conform AFP. Decizia a fost luat în urma recomandărilor centrului danez pentru securitatea informatică, echivalentul DNSC în România. Practic, s-a decis oglindirea unei decizii luate de Comisia Europeană care a interzis aplicația pe dispozitivele de serviciu ale tuturor angajaților.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele