26 ian. 2023 | 10:14

Testul de inteligență care fascinează omenirea: cât de bun ești la a înțelege cimpanzei

ACTUALITATE
Testul de inteligență care fascinează omenirea: cât de bun ești la a înțelege cimpanzei

Se spune că unii oameni au capacitatea de a comunica cu animalele. Evident, nu poți face asta eficient fără ani de studiu în domeniu. Totuși, există inclusiv o predispoziție nativă a anumitor oameni de a înțelege, în special, cimpanzeii sau maimuțele bonobo.

Noi cercetări sugerează, cu siguranță, acest lucru, constatând că oamenii pot interpreta gesturile cimpanzeilor.

Evident, anumite teorii destul de stabile susțin că oamenii ar avea strămoși comuni cu cimpanzeii, dar și cu maimuțele bonobo. În ciuda faptului că, de-a lungul timpului, teoria a fost aprobată și negată în egală măsură, devine greu s-o excludem în totalitate, de vreme ce există atâtea similitudini între specii.

Studiul cu pricina a implicat crearea unui joc online care este, în esență, un test care te face să ghicești gesturile maimuțelor.

După ce analizezi videoclipuri scurte care îți arată diferite tipuri de comunicare între maimuțe, ți se va cere să selectezi dintre răspunsurile afișate.

În cadrul acestui studiu, 5.500 de participanți au demonstrat că au fost mai buni în a ghici semnificațiile corecte din spatele gesturilor întreprinse de cimpanzei și bonobo, decât s-ar fi putut aștepta.

Oamenii, mai „apropiați” de maimuțe decât vor să recunoască

Participanții au ajuns la concluziile corecte în peste 50 la sută dintre cazuri, ceea ce este uimitor. Practic, demonstrează exact ceea ce spuneam mai sus.

Studiul este primul de acest gen care folosește redarea video pentru a evalua capacitatea oamenilor de a interpreta gesturile „rudelor lor”.

„Toate maimuțele mari folosesc gesturi, la fel ca oamenii”, a de spus autorul studiului, Kirsty. E Graham, de la Universitatea St Andrews, Scoția, într-o declarație.

„Arătând participanților videoclipuri cu gesturi obișnuite ale maimuțelor mari, am descoperit că oamenii pot înțelege aceste gesturi, sugerând că ele ar putea face parte dintr-un vocabular străvechi de gesturi, din punct de vedere evolutiv, împărtășit cu toate speciile de maimuțe mari, inclusiv de noi”, a mai spus aceasta, în cadrul aceleiași declarații.

Dacă ești curios să vezi ce rezultate vai obține tu la acest test, îl poți accesa aici.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele