10 apr. 2023 | 17:25

Tesla are probleme cu legea: de ce este dată în judecată compania

ACTUALITATE
Tesla are probleme cu legea: de ce este dată în judecată compania

Tesla a fost dat în judecată de un rezident din California.

Procesul cu potențial de acțiune colectivă în care îl acuză pe producătorul de mașini electrice că a încălcat confidențialitatea clienților săi, după ce un raport recent publicat de Reuters a dezvăluit că grupuri de angajați Tesla ar fi distribuit în mod privat videoclipuri și imagini foarte invazive înregistrate de camerele auto ale clienților între 2019 și 2022.

Procesul a fost intentat de Henry Yeh, un rezident din San Francisco care deține un Model Y, la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord al Californiei, care susține că angajații Tesla au putut accesa imaginile private pentru „divertismentul lor lipsit de gust și defectuos,” și „umilirea celor înregistrați pe clandestinitate”, după cum a raportat Reuters.

Plângerea a fost depusă de Yeh „împotriva lui Tesla în numele său, al membrilor clasei cu situații similare și al publicului larg”, Jack Fitzgerald, un avocat care îl reprezintă pe Henry Wey, afirmând într-o declarație că „Tesla trebuie să fie trasă la răspundere pentru acestea. invazii și pentru denaturarea practicilor sale laxe de confidențialitate față de el și altor proprietari de Tesla.”

Săptămâna trecută, Reuters a publicat un articol în care mai mulți foști angajați Tesla au susținut că lucrătorii de la biroul producătorului de mașini din San Mateo, California, au împărtășit videoclipuri și imagini luate de la camerele mașinilor clienților în conversații private unu-la-unu, inclusiv imagini cu copii, accidente, incidente de furie rutieră și chiar un caz în care un bărbat se apropia de un vehicul Tesla complet gol.

Ce spune Tesla

Același raport inițial spune că chiar și CEO-ul Elon Musk a căzut victimă lentilelor indiscrete ale camerelor mașinii sale. Se presupune că, în urmă cu aproximativ trei ani, unii angajați au găsit și au distribuit un videoclip cu Lotus Esprit alb care a jucat în filmul James Bond din 1977, „The Spy Who Loved Me”, care a fost cumpărat de Musk la o licitație în 2013.

Acum, recentul proces cere instanței „să-i impună Tesla să se implice în comportamentul său greșit, inclusiv încălcarea vieții private a clienților și a altora, și să recupereze daunele reale și punitive”. Procesul nu a primit încă o dată în judecată și Tesla nu a răspuns încă acuzațiilor aduse de Henry Yeh.

Ca o reamintire, toate vehiculele Tesla noi sunt echipate cu o serie de camere care sunt utilizate în mai multe scopuri, inclusiv acționând ca o cameră de bord, monitorizare de la distanță și pentru așa-numitul sistem de asistență pentru șofer Autopilot al vehiculului. Pentru acesta din urmă, Tesla admite că ocazional revizuiește filmările video care ies din mașinile clienților pentru a rezolva probleme sau doar în scopuri de etichetare a datelor, dar că datele sunt anonimizate și în niciun fel legate de proprietar sau vehicul.