29 aug. 2023 | 16:06

Terapia genică, șansa dependenților de alcool. Ce au descoperit oamenii de știință, proteina ce face diferența

ACTUALITATE
Terapia genică, șansa dependenților de alcool. Ce au descoperit oamenii de știință, proteina ce face diferența

Dependența de alcool este una dintre tulburările care distruge vieți, familii, destine. De aceea, orice nou tratament împotriva acesteia este un adevărat eveniment științific. De curând, o terapie genică contra dependenței de alcool a fost creată de cercetători. Deocamdată, ea a avut rezultate bune în testele făcute pe maimuțe, dar se speră ca același lucru să se întâmple și la cele pe oameni.

Terapia genică, șansa dependenților de alcool

Tulburarea produsă de consumul de alcool (AUD) este o stare plină de pericole și de provocări, cu mari implicații pentru stare de sănătate fizică și mintală a pacienților, dar și a celor apropiați lor.

Este un lucru comun ca, în încercarea de recuperare după AUD, să se producă recăderi, așa că cercetătorii caută tratamente care să fie capabile să „rupă” acest ciclu vicios.

În anii din urmă au fost realizate experimente promițătoare cu tratamente medicamentoase, inclusiv cu un compus psihedelic – psilocibină – pentru a ajuta persoanele dependente de alcool să nu-și reia obiceiul.

Dar un studiu nou a analizat potențialul pe care-l oferă o terapie ce promite rezultate spectaculoase și, posibil, permanente, lucru esențial în rezolvarea problemei.

Este vorba de o noua terapie genică ce abordează centrii aflați în jurul circuitului de recompense al creierului, mediate de dopamină, „hormonul plăcerii”.

O proteină denumită factor neurotrofic derivat glial (GDNF), este importantă pentru păstrarea neuronilor în cadrul circuitului menționat mai sus, dar nivelurile găsite la persoanele cu AUD în perioadele de abstinență au fost mult mai scăzute, lucru mai evident într-o zonă a creierului numită aria tegmentală ventrală (VTA).

Ce au descoperit oamenii de știință, proteina ce face diferența

Cercetătorii au presupus că folosind terapia genică pentru a furniza mai multe GDNF către celule din VTA ar putea ajuta la restabilirea semnalului dopaminei și la evitarea recăderilor.

Studiul a implicat 8 maimuțe macaci rhesus care au fost fost supuși unei perioade în care au fost expuși la o concentrație tot mai mare de alcool.

Ulterior, animalele au avut acces liber la alcool și apă timp de 21 de ore pe zi, pe o perioadă de 6 luni. În acest timp, ele au dezvoltat comportamente tipice consumului exagerat de alcool, după care a urmat o fază de abstinență ce a durat 12 săptămâni.

Terapia genică a fost efectuată la jumătate dintre maimuțe, printr-un vector viral ce conținea o copie a genei umane GDNF, ce a fost injectat direct în aria tegmentală ventrală (VTA). Rezultatele s-au dovedit a fi remarcabile.

„Băutul a coborât practic spre zero. Timp de mai multe luni la rând, aceste animale au ales să bea apă sau, pur și simplu, au evitat să mai bea alcool.

Nivelul tendinței de a bea a coborât până când a ajuns atât de scăzut încât alcoolul n-a mai putut fi detectat în sânge”, a declarat Dr. Kathleen Grant, profesor la Universitatea de Științe și Sănătate Oregon, unul dintre autorii studiului publicat în Nature Medicine.

Cercetătorii au mai arătat că în cazul băutorilor care n-au dezvoltat încă o dependență de acesta, producerea de dopamină continuă, lucru ce duce la senzația de plăcere pe care o au aceștia.

În schimb, la băutorii cronici, cu AUD, creierul se adaptează și stopează eliberarea unor cantități prea mari de dopamină.

„Astfel, când persoanele ajung dependente de alcool, ele nu mai simt, cu adevărat, vreo plăcere când beau. Se pare că ei continuă să bea, mai mult din cauza nevoii de a-și menține starea de beție”, a adăugat Grant.

Unul dintre avantajele acestei noi terapii este că oferă o potențială rezolvare permanentă a problemei, ceea ce dă speranțe mari oamenilor cu cele mai severe forme de AUD.

Conform Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism, 29,5 milioane de persoane din SUA sufereau de AUD, în 2021, inclusiv 894.000 de tineri, cu vârste între 12-17 ani.

Terapia cu vectorul viral GDNF este deja folosită pe unii pacienți cu boala Parkinson, iar rezultatele de până acum, arată că tratamentul pare a nu avea efecte adverse, astfel că se speră ca testele pe oameni, pentru combaterea AUD să fie aprobate în scurtă vreme.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele