Te poate ucide durerea? Ce arată știința
Poate durerea să te omoare? Iată ce spun oamenii de știință.
Durerea este simțită de creier
Oamenii sunt extrem de sensibili datorită unei rețele complexe de nervi care străbate întregul nostru corp. Plini de nociceptori care detectează pericolele, nervii noștri pot percepe schimbările de temperatură, echilibru chimic sau presiune, dar durerea nu este simțită de acei nervi, deoarece ea este simțită de creier.
Când îți lovești degetul de la picior, durerea nu este, de fapt, în degetul de la picior. Aceasta este rezultatul evaluării informației de către creier, combinând informațiile senzoriale cu așteptările bazate pe expunerea anterioară la durere.
Aceasta înseamnă că atunci când creierul produce durere, alege o locație pe baza „celui mai bun scenariu”. De obicei, creierul înțelege bine, dar uneori nu o face, ca în cazul durerii transmise care îți poate spune că durerea este în umăr atunci când, de fapt, este cauzată de ceva care a mers prost în abdomen, de exemplu.
Vezi și: Durerile din timpul nopții, mult mai greu de suportat: explicația cercetătorilor
Deci, dacă durerea este, în esență, interpretarea informațiilor de către creier, poate durerea să te omoare?
Ce spun cercetătorii
Astfel, senzația de durere în sine nu te poate ucide, dar efectele ei fiziologice pot și nu va fi surprinzător că este unul dintre simptomele mai puternice ale unei game de boli și răni potențial mortale. Virusurile sunt un exemplu aici.
„Când prinzi un virus, sistemul tău imunitar reacționează pentru a-ți proteja corpul. Inițiază inflamația – iar durerea este unul dintre semnele clare ale acestei inflamații”, a declarat pentru IFLScience dr. Franziska Denk, lector superior la Kings College din Londra, care se concentrează pe cercetarea durerii.
„Este cauzată de nervii din corpul tău care simt că celulele tale imunitare sunt active și, prin urmare, corpul tău este atacat. Nervii reacționează trimițând semnale către creier pentru a te încuraja să te odihnești și să nu te miști prea mult până când sistemul imunitar își face treaba și inflamația s-a rezolvat”.
Pe lângă bolile sau rănile subiacente care provoacă disconfort sever, durerea poate contribui și la riscul de deces al unei persoane din cauza stresului pe care îl pune asupra corpului.