31 dec. 2023 | 08:37

Țara în care nu există șerpi. Motivele suprinzătoare din spatele acestui mister

ACTUALITATE
Țara în care nu există șerpi. Motivele suprinzătoare din spatele acestui mister

Irlanda o țară fermecătoare, cunoscută pentru peisajele mirifice și faună diversă, te-ar surprinde prin faptul că aici nu găsești șerpi.

Vezi și: Un pește a fost pe punctul de a ucide un șarpe. Cum a fost posibil

Sfântul Patrick sau Epoca de Gheață?

Deși se învecinează cu Anglia și are un climat asemănător, istoria și geografia insulei au contribuit la lipsa acestor reptile.

Legendele spun că Sfântul Patrick, patronul Irlandei, a izgonit toți șerpii de pe insulă într-un act miraculos, în urma unei confruntări cu aceste reptile în timpul unei sărbători. Deși legendă, acest fapt a fost popularizat de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, în realitate, lipsa șerpilor în Irlanda nu este legată de activitatea miraculoasă a Sfântului Patrick.

O explicație cât se poate de științifică este asociată istoriei geologice a insulei: în timpul Epocii de Gheață, acum aproximativ 10.000 de ani, Irlanda era acoperită de gheață, făcând-o improprie pentru colonizare.

În această perioadă, Irlanda și Marea Britanie erau conectate prin două poduri de gheață care le-au facilitat animalelor accesul, însă șerpii nu au ajuns în Irlanda.

După topirea gheții, acum aproximativ 8.500 de ani, animalele au avut timp să colonizeze Marea Britanie, dar șerpii nu au continuat călătoria spre vest, spre Irlanda.

Vezi și: De ce au crescut șansele de a fi mușcat de un șarpe veninos: ce legătură are cu încălzirea globală

Lipsa șerpilor, regatul bufnițelor și vulpilor

Aceste aspecte istorice și geografice au creat un ecosistem distinct în Irlanda. Absența șerpilor a permis altor specii, precum bufnițele și vulpilele, să își asume roluri importante în controlul populațiilor de rozătoare, menținând astfel un echilibru ecologic specific insulei.

Deși singura reptilă terestră nativă este șopârla comună, care are o distribuție amplă pe insulă, alte specii, precum broaștele țestoase marine, apar în largul coastei, însă fără să se apropie de mal. Aceste specii sunt vulnerabile și necesită protecție pentru a supraviețui.

În concluzie, absența șerpilor în Irlanda este rezultatul unei combinații unice de factori geografici, climatici și istorici, având un impact semnificativ asupra ecosistemului insulei.

Vezi și: Ce să faci în primele momente dacă te-a mușcat un șarpe. Măsurile care trebuie luate imediat

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele