Țara din Europa în care salariile au crescut într-un ritm record. Ți-e mai mare dragul să emigrezi
După o lungă perioadă în care rata galopantă a inflației a redus puterea de cumpărare în cea mai mare parte a Europei, iar salariile s-au diminuat în mod real, lucrurile par să se regleze, cel puțin pentru unii.
Între aprilie și iunie, în Marea Britanie, una dintre țările îngropate de o inflație agresivă în ultimul an, salariile au crescut într-un ritm anual record, după cum atrage atenția Oficiul Național de Statistică (ONS) citat de BBC. Punctual, salariile obișnuite au crescut cu aproximativ 7,8%, cea mai mare rată de creștere de la începutul înregistrărilor comparabile în 2001.
Inflația este în continuare o problemă
Ritmul de creștere a prețurilor continuă să fie problematic pentru britanici, având în vedere că inflația gravitează în jurul cifrei de 7,9%, peste majorarea record a salariilor menționată mai sus.
Alt lucru este însă mai important, ”salariul real al oamenilor se redresează”, după cum a explicat Darren Morgan de la ONS. În plus, salariul de bază ”crește cel mai rapid de la începutul înregistrărilor actuale”, a ținut să menționeze directorul pentru statistici economice din cadrul instituției.
“Împreună cu o inflație mai mică, acest lucru înseamnă că poziția privind salariul real al oamenilor se redresează și acum arată un pic mai bine decât acum câteva luni”, a adăugat acesta.
Rămâne în continuare problema faptului că creșterea salariilor nu a depășit încă cu mult ritmul de creștere a prețurilor. Morgan a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4 că creșterea reală a salariilor, atunci când se ia în considerare rata inflației, “este încă în scădere puțin”. Din acest punct de vedere, salariul mediu obișnuit a scăzut cu 0,6%.
Cel mai probabil, Marea Britanie trece printr-un punct foarte bun din punct de vedere economic, tot mai mulți analiști așteptându-se la o scădere a inflației în perioada imediat următoare la 7 sau chiar 6,8%. Un pic regretabil este că Banca Angliei și-ar fi dorit o rată de 2%, care pare momentan complet nerealistă. Va fi interesant dacă instituția va majora din nou ratele dobânzilor în septembrie, de la rata actuală de 5,25%, conform BBC.